Що передбачає законопроект про опитування громадської думки під час виборів

Читать на русском

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня, але до цього часу ще можуть бути внесені зміни у законодавство, що стосується виборчого процесу. Зокрема, 3 вересня у Верховній раді зареєстровано проєкт закону №4043 «Про внесення змін до закону про ЦВК щодо опитувань громадської думки». «Слово і діло» розбиралося, що передбачає цей проєкт закону.

У пояснювальній записці йдеться про те, що цим законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про Центральну виборчу комісію». Передебачається надання ЦВК повноважень забезпечувати організацію підготовки і проведення опитування громадської думки, якщо уряд вирішить провести таке опитування.

При цьому пропонується встановити коло питань, які не можуть бути включені до соцопитування. Зокрема, йдеться про питання, які стосуються тимчасово окупованих територій, виборів на цих територіях, економічної взаємодії з тимчасово окупованими територіями, порядку управління такими територіями, а також питання амністії та взаємодії з державою, визнаною Верховною радою державою-агресором або державою-окупантом.

Законопроект передбачає, що опитування проводиться в день голосування на загальнодержавних або місцевих виборах на всій території України або в окремих її місцевостях.

Органи держвлади та місцевого самоврядування сприяють ЦВК у підготовці та проведенні опитування.

Порядок матеріально-технічного та фінансового забезпечення опитування встановлює КМУ. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення опитування здійснюється за рахунок держбюджету та інших джерел, не заборонених законом.

Результати опитування оприлюднюються на сайті ЦВК не пізніше ніж на 5-й день від дня їх узагальнення.

Раніше «Слово і діло» підбило підсумки роботи Ради та порахувало, скільки законопроектів нардепи ухвалили протягом тижня.

Також ми проаналізували, які партійні обіцянки нардепи можуть виконати або провалити цієї сесії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: