В Україні 25 жовтня проведуть всеукраїнське опитування: реакція соцмереж

Читать на русском

В Україні 25 жовтня одночасно з місцевими виборами проведуть опитування. Українцям запропонують відповісти на п'ять запитань, яких – поки невідомо.

В Україні в день місцевих виборів 25 жовтня, окрім голосування, відбудеться також всеукраїнське опитування. За словами президента Володимира Зеленського, громадянам запропонують відповісти на п'ять питань.

«25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі п'ять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні і в інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами. Про те, про що нас раніше ніколи не питали. П'ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку», – сказав Зеленський у відеозверненні.

Перелік запитань поки не розкрили, як буде звучати перше – в Офісі президента розкажуть завтра, 14 жовтня. В ОПУ також зауважили, що опитування не матиме прямих юридичних наслідків.

«Слово і діло» подивилося, що в соцмережах думають про проведення опитування.

«Юридичні аспекти залишу професійним юристам, однак голосування по найбільш важливих проблем суспільства підтримую. Цікаво, які питання будуть? Дотримуватися «Мінська-2» чи ні, чи надавати особливий статус ОРДЛО? Сумнівно, що громадянам пропонуватимуть питання про НАТО і Євросоюз. В цілому, ми тоді трохи наблизимося до народовладдя, яке обіцяла «зелена команда». Головне, щоб ці питання не перетворилися в елемент імітаційної демократії», – написав Юрій Лукшиц.

«Офіс президента хотів пропхнути в законодавство право ЦВК проводити опитування, але не пропхав. Тобто, всередині виборчої дільниці опитування проводити не можна. До виборів 12 днів, а питання невідомі. Так, без обговорення і обмірковування, усвідомлений вибір не зробиш. За чий рахунок все це свято? Опитування на всіх виборчих дільницях – це дуже дорого. У підсумку. Може йтися лише про неофіційне соціологічне опитування біля виборчих дільниць – все інше незаконно. Раптовість ідеї говорить про якісь шахрайські політтехнології», – написав Роман Шрайк.

«Ініціатива Зеленського з проведення всеукраїнського опитування під час місцевих виборів може швидше розглядатися як передвиборний піар-хід. Навіть якщо на опитування винесуть такі важливі теми, як надання особливого статусу Донбасу, статус російської мови і питання навчання не українською мовою, геополітичну орієнтацію країни тощо, рішення все одно в підсумку буде прийнято таке, як захоче влада, а не згідно з результатом опитування (як це було, наприклад, з всеукраїнським референдумом 2000 року). Почути народ і зробити вигляд, що хочеш його почути – дві великі різниці», – написала Єва Антоненко.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало обіцянки політиків про референдум і народовладдя.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: