Закону для проведення опитування на виборчих дільницях немає – Железняк

Читать на русском
Для проведення опитування в день місцевих виборів 25 жовтня в Україні не ухвалений відповідний закон.
фото LIGA.net

Для проведення опитування на виборчих дільницях в день місцевих виборів 25 жовтня в Україні не ухвалений відповідний закон.

Про це заявив нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк в своєму Telegram у вівторок, 13 жовтня.

Що передбачає законопроект про опитування громадської думки під час виборівЦВК проводитиме опитування в день голосування на всій території України або в окремих її місцевостях.

Железняк, зокрема, нагадав, що спочатку таке опитування хотіли провести прямо на виборчих дільницях. Але законопроект, ініціаторами якого були депутати зі «Слуги народу», не був схвалений ні профільним комітетом, ні Верховною радою.

«Але «війна не зупиняла героїв» і, як ми дізналися сьогодні вранці з відео президента, опитування все-таки проведуть. З огляду на те, що закону немає, а члени виборчих комісій точно за 12 днів до виборів не розберуться як це зробити, то варіант буде один: проведуть опитування з планшетами на виході з виборчих дільниць. Ну як проводять екзит-пол. А потім колись зведуть дані (хто і як, звичайно ж не важливо для спецоперації)», - написав нардеп.

При цьому Железняк зазначив, що залишається невідомим, звідки надійде фінансування на проведення опитування, яке анонсував Зеленський.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський сьогодні оприлюднив відеозвернення, в якому закликав українців 25 жовтня на виборчій дільниці «відповісти на 5 важливих запитань».

Відповідний законопроект №4043 «Про внесення змін до закону про ЦВК щодо опитувань громадської думки» (який дозволив би провести таке опитування під час виборів) був зареєстрований в Раді 3 вересня.

До 25 жовтня влада планувала внести зміни до законодавство, що стосуються виборчого процесу, проте закон так і не був проголосований ВР.

«Слово і діло» докладно розбиралася, що передбачає законопроект про опитування громадської думки на виборах.

Також експерт розповів, чи зможе влада маніпулювати громадською думкою за допомогою закону про народовладдя.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: