Місцеві вибори: чому не всі кандидати реєструють передвиборчі програми в ЦВК

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Кандидати на місцеві вибори, котрих зареєстрували в ЦВК, не всі подали свої передвиборчі програми. У коментарі для «Слово і діло» політичний експерт Петро Охотін зазначив, що на законодавчому рівні програма не є обов’язковим елементом передвиборчої кампанії, тому в більшості випадків не відповідає реальним планам кандидата.

«Програми кандидатів, які подаються у ЦВК, мають більш формальний характер, аніж реальний. Я пам’ятаю програми, які складалися з одного речення, і по закону, це відповідало вимогам. Зараз програма має містити 4 тис. знаків. Більше писати – не можна, а менше – будь-ласка. Тобто ті програми, які подаються в ЦВК, ніколи не відповідають програмам, які ми бачимо в ефірах, буклетах, рекламах», - сказав Охотін.

На думку експерта, програми, які кандидати реєструють в ЦВК, ніколи не відповідають реальним планам дії.

Президент Зеленський став більше їздити країною перед місцевими виборами – дослідженняВід початку каденції найбільше візитів по регіонах президент України Володимир Зеленський здійснив у вересні 2020 року.

«Жодної юридичної відповідальності для кандидата за те, що він не виконує своїх передвиборчих обіцянок – немає. Обіцянка не є злочином», - сказав Охотін.

Експерт додав, що виборці повинні критично оцінювати всі фактори, які визначають передвиборчу кампанію кандидата.

«Це питання відноситься до політичної культури виборців, чи готові вони голосувати розумом, чи готові самі опинитися в омані. Хоча на цих виборах багато кандидатів почали створювати великі стратегії. Можливо, це відголосок президентських та парламентських виборів», - сказав експерт.

Раніше аналітики «Слово і діло» дійшли до висновку, що президент Володимир Зеленський став більше їздити по країні перед місцевими виборами, призначеними на 25 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: