Промисловий «безвіз»: чи вдасться досягнути нових домовленостей

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

У Брюсселі, 6 жовтня, відбувся саміт Україна-ЄС. За словами президента Володимира Зеленського, промисловий безвіз був однією із пріоритетних тем. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Борис Кушнірук пояснив, що промисловий безвіз передбачає приведення у відповідність до європейських стандартів тисячі норм у багатьох промислових галузях, тому домовленості будуть досягнуті нескоро.

«Це ще складніше питання, аніж звичайний безвіз тому, що для кожної галузі і підгалузі треба виконати свої певні технологічні умови для того, щоб ця продукція відповідала європейським стандартам і могла потрапляти на ринки ЄС без постійного погодження», - сказав Кушнирук.

Експерт пояснив, що промисловий безвіз передбачає приведення у відповідність з європейськими всіх українських стандартів.

Зеленський прибув на саміт Україна-ЄС до БрюсселяПрезидент Володимир Зеленський у вівторок, 6 жовтня, прибув до Брюсселя, де він візьме участь у саміті Україна-Євросоюз.

«Це спрощує можливість потрапити на європейський ринок. В принципі зараз можна вийти в Європу і здійснювати там діяльність, але для цього кожного разу треба збирати купу довідок. Коли вже визнано, що ця продукція відповідає стандартам, то значно легше скористатися пропозицією. Тому, цей промисловий безвіз – це дуже кропітка технологічна робота, яку не можна здійснити швидко», - пояснив експерт.

Кушнірук додав, що цей процес триватиме довго.

«Ця історія не надто помітна для пересічного громадянина, але якраз тут йде найбільший рух й це дуже добро, бо в основі всього лежить економіка. Але розраховувати, що з наступного дня або навіть в наступному році ці правила запрацюють – не варто. Це буде розвиватися за галузевим принципом: якісь галузі отримають механізм швидше, якісь будуть продовжувати змінюватися», - сказав Кушнірук.

Нагадаємо, раніше Зеленський озвучив очікування від саміту та назвав три ключових теми зустрічі: санкції проти Росії, вакцина від коронавірусу і «промисловий безвіз».

«Слово і діло» писало про те, чим закінчилися попередні п'ять самітів Україна-ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: