Євродепутати пригрозили деяким українським олігархам та політикам скасуванням безвізу

Читать на русском
Через проблеми в боротьбі з корупцією в Україні деяким олігархам і політикам може загрожувати скасування безвізу з Євросоюзом.
flickr.com/boellstiftung

Через проблеми в боротьбі з корупцією в Україні деяким олігархам і політикам може загрожувати скасування безвізу з Євросоюзом.

Про це йде мова у відкритому листі, адресованому голові фракції «Слуга народу» Давиду Арахамії, яке підписали євродепутати Віола фон Крамон, Міхаель Галер та Раса Юкневичене.

У листі йдеться, що в перші дні призначений вже при президенті Володимир Зеленський уряд ще «вселяло надію».

«Сам президент передрікав «Україну своєї мрії», де «вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники - реальні тюремні терміни». Через 17 місяців ми не можемо не помітити, що мрія дає тріщини, і багато хто з цих тріщин саме у вашій партії, пан Арахамія», - йдеться у зверненні.

Застереження ЄС: чи можуть скасувати безвіз для українцівВ ЄС попередньо попереджають Україну через те, що немає довіри до правової системи, але якщо конкурс на голову САП буде непрозорим, безвіз опиниться під загрозою, вважає експерт.

Євродепутати відзначають, що деякі «слуги народу» поширюють кремлівську дезінформацію, нападаючи на Національний банк, НАБУ і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

«Ті ж члени не цураються дружити з олігархами і «недоторканними» або публічно виступати за розрив зв'язків з ЄС», - пишуть вони.

Також вони розкритикували падіння рівня сприйняття корупції в Україні до позначки 2017 року, згортання реформ, обрання голови САП комісією, члени якої не мають антикорупційного досвіду, репутації та високих моральних якостей та суспільний авторитет. У зверненні йдеться про те, що генпрокурор Ірина Венедіктова блокує звинувачення у справах корумпованих суддів і по справі міністра охорони здоров'я Максима Степанова за нібито отриманий відкат у розпал пандемії, а також у скандальній справі про продаж державних посад, які «припадають пилом на столі прокурора».

«Що стосується безвізового режиму, це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС. Але все ж ми залишаємо за собою право виносити конкретні відмови в таких свободах окремим олігархам, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності», - йдеться в листі.

Нагадаємо, 17 вересня Рада затвердила членів комісії в конкурсі на посади в САП. Після цього євродепутат і член комітету ЄП у закордонних справах Віола фон Крамон заявила, що безвізовий режим з ЄС і транш в 1,5 млрд євро можуть бути скасовані через спроби української влади поставити «свого» керівника САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: