Торгівля з ЄС: чи зміняться умови для постачальників українських товарів

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Одним з головних питань саміту Україна-ЄС, який пройде сьогодні в Брюсселі, буде обговорення доступу України до європейських ринків, повідомив президент України Володимир Зеленський. У коментарі «Слово і діло» економіст Ілля Несходовський пояснив, що розширення квот для українських постачальників – не вигідно ЄС, тому розраховувати на зміни економічної співпраці не варто.

«Тут проста вимога з боку Європейського союзу: виконуйте стандарти, забезпечте якість, екологічність. Такі товари у більшій кількості зможуть виходити на європейські ринки. При тому, що є й інші можливості виходити на європейський ринок, обходячи ці квоти. Тому висувати такі вимоги – можна, але чи виграє ЄС від цього? ЄС не піде на збільшення квот, бо їм це не вигідно, їхні внутрішні виробники від цього отримають додаткового конкурента на внутрішньому ринку», - сказав Несходовський.

Експерт зазначив, що розширення умов економічної співпраці в найближчий час не відбудеться.

Зеленський озвучив очікування від саміту Україна-ЄСПрезидент Володимир Зеленський очікує, що головними питаннями саміту Україна-ЄС стануть санкції проти РФ, участь в процесі розробки вакцини від COVID-19 і отримання промислового безвізу.

«Це навряд чи буде переглядатися і навряд чи будуть прийняті якісь рішення. У нас переглядалися квоти лише по курятині… Для українського виробника дотримуватися європейських стандартів – це додаткові витрати тому, що треба пройти сертифікацію», - пояснив він.

При цьому, Несходовський зауважив, що ЄС буде намагатися забезпечити необхідним обсягом ринку внутрішнього виробника.

«Вони порахували ситуацію на чутливих ринках і ввели квоти там, де це необхідно, щоб підтримати європейських виробників. При тому, ніхто ж не забороняє ввозити товари в ЄС. Тут питання сплати або несплати мита. Тобто, ті хто завозить, вони не сплачують мито. Й це мито достатньо суттєве, чим знижує конкурентність. Таким чином ЄС захищає свого виробника від зовнішнього впливу», - пояснив він.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС.

Раніше в ОПУ озвучили теми, які порушать на саміті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: