Підкуп голови ФДМ: адвокат хотів пом'якшити запобіжний захід

Читать на русском
Адвокат підозрюваного в спробі підкупу керівника державного фонду просив пом'якшити запобіжний захід підзахисному.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Адвокат Миколи Топоркова, якого Національного антикорупційного бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрює у спробі підкупу голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка, просив змінити запобіжний захід із 3,3 млн грн застави на особисте зобов'язання.

Проте суд йому відмовив, таке рішення 15 вересня ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, спочатку суд обрав Топоркову запобіжний захід у вигляді 16 млн грн застави. Пізніше апеляційна палата ВАКС зменшила цю суму до 3,3 млн грн. Однак за підозрюваного таку суму ніхто не вніс. Тому адвокат подав клопотання про зміну запобіжного заходу із застави на особисте зобов'язання.

В обґрунтування клопотання адвокат зазначив, що 3,3 млн грн є непомірною заставою для Топоркова. До того ж, він повідомив, що підозрюваний перебуває під цілодобовим контролем працівників відділу моніторингу системи електронного контролю Нацполіції та здав всі паспорти. Також Топорков має проблеми зі здоров'ями, через що потребує лікування та постійного нагляду лікарів. Крім того, за словами адвоката, дружині підозрюваного відмовилися надати кредит під заставу майна, вони не мають стабільного доходу і готівкових коштів також.

Вивчивши клопотання, суддя залишила його без розгляду. Вона вказала, що клопотання подане раніше 30 днів з дня постановлення попередньої ухвали. Відповідно, адвокат не дотримався вимог КПК України щодо часового проміжку, після спливу якого можливий повторний розгляд питання про зміну обраного запобіжного заходу. Суддя додала, що апеляційна палата вже переглянула розмір застави та наявність ризиків у справі.

Як відомо, 9 липня НАБУ спільно зі САП викрили особу на спробі підкупу голови Фонду держмайна. За версією слідства, вказані кошти особа пропонувала посадовцю за призначення на посади керівників двох державних підприємств наперед визначених осіб, а також за продовження дії договору, укладеного між одним із цих держпідприємств та комерційною компанією.

У НАБУ уточнили, що з цим $800 тис. $200 тис. було заплановано надати за пролонгацію дії договору між приватним підприємством та одним із акціонерних товариств із часткою державної власності, що перебуває у віданні ФДМУ, а ще $600 тис. – за призначення на посади керівників двох держпідприємств.

Нагадаємо, до цього НАБУ завершило розслідувати іншу справа підкупу голови Фонду держмайна. Пізніше САП направила її до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: