Стратегія нацбезпеки: які пріоритети визначив Зеленський

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію національної безпеки, яка визначає основні напрями державної політики в цій сфері. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко відзначив, що людиноцентричність у політиці національної безпеки відповідає загальноприйнятим європейським підходам, проте в українських реаліях необхідно балансувати із дотриманням національних інтересів.

«Звичайно, треба балансувати національні інтереси та людиноцентричність. Нам потрібні здорові та щасливі люди, але так само нам треба думати про збереження нації та країни. Про це має йтися в стратегії національної безпеки. Звичайно, незважаючи на права, треба пам’ятати, що в громадянській країні є ще й обов’язки, визначені Конституцією. Тому безпека – це наша спільна справа», – сказав Мусієнко.

При цьому експерт зазначив, що миролюбний підхід до формування пріоритетів національної безпеки входить у загальноєвропейську концепцію.

Зеленський затвердив Стратегію національної безпеки УкраїниПрезидент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію національної безпеки, яка визначає основні напрями державної політики в цій сфері.

«Концепція людиноцентричності є правильною тому, що держава існує для того, щоб покращувати життя індивіда та захищати права кожного громадянина. І захищати в різних сеансах: починаючи від безпекових питань і закінчуючи питаннями охорони здоров’я», – додав Олександр Мусієнко.

Раніше Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) затвердила основні показники оборонного замовлення на 2020, 2021 і 2022 роки. У 2020 році на виконання оборонного замовлення передбачено 25,8 млрд гривень, що на 16% більше, ніж у 2019 році.

На розвиток виробничих потужностей ОПК передбачено майже 10% цих коштів. Із них 1,7 млрд гривень спрямують на дослідні й дослідно-конструкторські роботи.

Також відзначимо, Рада національної безпеки і оборони України схвалила Стратегію нацбезпеки і оборони «Безпека людини – безпека країни».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: