Стратегія регіонального розвитку: як зміниться управління територіями

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Кабінет міністрів ухвалив державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Експерт із адмінреформи, директор інституту розвитку територій Юрій Ганущак у коментарі «Слово і діло» зазначив, що реалізувати концепцію регіонального розвитку без завершення реформи територіальної влади на місцях неможливо.

«Семирічна стратегія – це практика Європейського Союзу. Працює так: три роки, три й плюс ще один. В останній рік відбувається підбивання стратегії та бюджету за попередні роки. Виділяється певний аул грошей на сім років. В ЄС йдуть гроші під певні проблемні речі, так і в цій стратегії. Проблема, наприклад, підтоплення або горіння торфу чи щось інше. І в цій темі є логіка», – наголосив фахівець.

За його словами, стратегія дозволить планувати потенціал регіонів відповідно до окремих місцевих цілей та проблемних зон.

П'ятий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянкиЧлени Кабміну Дениса Шмигаля за час роботи дали 589 обіцянок, з них виконали 143 і 122 – провалили.

«Реально, можна говорити, що ця ідея хороша, але інша сторона медалі залежить від того, хто виконавець державної стратегії на місцях. Тут якраз без територіальної реформи організації влади не обійтись. Потрібні певні програми загального плану, що слід розбивати по конкретних виконавцях у регіонах. Це мають бути тендери, контракти, супровід, узгодження з місцевими – купа заходів, які мають виконувати бюрократи на місцях. Тому це дуже комплексна річ», – зауважив Ганущак.

Водночас, на його думку, питання тимчасово окупованих територій, які, зокрема, зазначаються і в стратегії, залишатиметься невирішеним.

«Поки питання окупації не розв'язане, говорити немає сенсу. Якщо не вирішені проблеми безпеки, вирішити питання вищого порядку неможливо», – резюмував Юрій Ганущак.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін також ухвалив реформу харчування в школах.

Водночасуряд урізав виплати на дітей фізичних осіб-підприємців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: