Реакція ВР на протести в Мінську: чи має Україна стратегію щодо Білорусі

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

У вівторок, 15 вересня, Верховна рада ухвалила заяву щодо ситуації в Білорусі. У документі сказано, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними. У коментарі «Слово і діло» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич відзначив, що в України немає стратегічної політики щодо розвитку відносин із сусідніми держави, включаючи, Білорусь, тому реакція ВР носить ситуативний характер.

«Такі стратегії країни погоджують, виходячи з інтересів – що хоче держава отримати від своєї політики. Це називається державною логікою. Якщо схожі постанови з боку Польщі, Литви, Латвії накладаються на політику тих країн щодо Білорусі, то з нашого боку питання в тому, які інтереси України повинні стояти за цим», – пояснив Тишкевич.

В іншому разі, як зауважив експерт, це просто спроба копіювати політику інших країн.

Вибори в Білорусі: хто визнав Лукашенка президентом, а хто – ніВибори в Білорусі визнали Росія, Китай, Сирія, В'єтнам, Венесуела, Нікарагуа, Туреччина, Сирія, Киргизстан і Таджикистан.

«І реагування, і політика могли бути більш активними, якби Україна мала конкретні засади. Мала б бути політика щодо Білорусі на 5-10 років, і Україна такої стратегії, на превеликий жаль, не має і не тільки щодо Білорусі, а щодо всіх. І от тільки зараз будуть спроби це сформулювати», – наголосив він.

Тишкевич додав, що сьогодні Україна тільки починає формувати стратегію розвитку політики щодо сусідніх країн, яка наразі відсутня.

Нагадаємо, 14 серпня ЦВК Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента, згідно з якими Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів, тоді як Світлана Тихановська – 10,1%.

Опозиція та громадськість не визнали результати ЦВК, через що в Білорусі тривають протести.

Правоохоронці практично щодня затримують десятки мітингувальників, до яких потім застосовують тортури і тиск.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: