Вибори в Білорусі: яку реакцію очікувати від Євросоюзу

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Польща ініціює проведення надзвичайного саміту Європейського союзу, присвяченого ситуації в Білорусі після президентських виборів. Політолог Антон Кучухідзе в коментарі «Слово і діло» зазначив, що реакція ЄС на вибори в Білорусі буде враховувати факт втручання Росії у вибори в Білорусі.

«Питання можуть бути наступними: організація виборів, як вони пройшли, все було за стандартами ОБСЄ, а також застосування фізичної сили. Аналізуватимуть, чи було це доречно або ж ні. Також будуть обговорювати, як далі будувати відносини з Білоруссю. Поки що єдиної думки щодо санкцій немає», – сказав Кучухідзе.

Експерт додав, що в ЄС повинні врахувати втручання Росії вибори.

Вибори в Білорусі: зіткнення з ОМОНом, вибухи і затримання активістівПравоохоронні органи затримали понад 120 активістів в неділю, 9 серпня, в основний день голосування на виборах президента Білорусі.

«До того ж Білорусь запрошувала місію ОБСЄ, як це відбувається, для моніторингу виборів, але вони надіслали відповідь з відмовою, що вони не приїдуть через коронавірус, не приїдуть спостерігати за виборами. Також момент, який європейці повинні враховувати: високий рівень втручання Російської Федерації у вибори. Отже, тут є, над чим подумати і тут не все так однозначно», – додав він.

При цьому експерт зауважив, що жорстких санкцій з боку ЄС щодо Білорусі не буде, оскільки за дипломатичними каналами Мінськ інформує також європейських партнерів про те, що відбувається.

«Сумнівно, що в інтересах Європейського союзу віддати Білорусь під вплив Росії тому, що так званий Союз між Мінськом і Москвою дуже умовний. Білорусь не йде у форматори Росії – чого варті домовленості з американцями про постачання нафти до Білорусі із США. Просто є такі мантри в Україні і на Заході, де їх розганяють різні євродепутати. Офіційна позиція Брюсселя полягає в тому, що все вивчать і потім представлять свою позицію», – підсумував Антон Кучухідзе.

Нагадаємо, у Білорусі в неділю, 9 серпня, відбулися президентські вибори.

Після оголошення результатів ввечері в Мінську під час протестів почалися сутички між правоохоронцями та протестувальниками.

Також повідомлялося, що у натовп протестувальників у Мінську в'їхав автозак. ЗМІ повідомили про першого загиблого внаслідок масових протестів.

У Білорусі припинили працювати сайти найбільших ЗМІ.

За повідомленням правозахисного центру «Весна», правоохоронні органи затримали понад 170 активістів.

Як відомо, Лукашенко попередньо лідирує на виборах у Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи протести, які спалахнули в Білорусі в день президентських виборів, закликав країну до максимальної толерантності й відмови від вуличного насильства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: