Вибори в Білорусі: спостерігачі заявили про завищену явку

Читать на русском
За всі дні дострокового голосування на президентських виборах у Білорусі офіційно заявлена ​​явка у два рази перевищувала реальну.
Фото: Reuters

За всі дні дострокового голосування на президентських виборах у Білорусі офіційно заявлена ​​явка у два рази перевищувала реальну.

Про це заявила громадська кампанія зі спостереження за виборами Чесні люди у вівторок, 11 серпня.

«У нас є докази, що дострокове голосування було використано для грубої фальсифікації», - сказано в заяві.

Спостерігачі від Чесних людей на 258 дільницях з наглядом повні 7 годин за всі п'ять днів зафіксували явку 77 004 осіб. При цьому на цих же дільницях, за даними протоколів, явка перевищила дані спостерігачів на 66,59% і становить 128 281 особи.

«Навіть за попередньою оцінкою можна зробити висновок, що офіційно заявлене значення дострокової явки (41,7%) грубо завищене у два й більше разів. Цю тезу підтвердив незалежний електоральний аналітик Сергій Шпилькін, який допомагав нам із аналізом даних», - додали в кампанії.

Спостерігачі вважають, що абсолютне завищення числа достроково тих, хто проголосував можна оцінити у 24%, або 1,2 млн голосів з 6,8 млн виборців.

«З урахуванням того, що підсумкова офіційна явка склала 84,05%, майже чверть голосів із високою ймовірністю були сфальсифіковані вже на момент дострокового голосування», - пояснили спостерігачі.

Незалежні спостерігачі також зафіксували 5026 порушень на 1 381 ділянці в період із 4 по 8 серпня. В основному, це недопуски на дільницю і завищення явки в протоколах ДВК.

Нагадаємо, Польща готова виступити посередником між владою і опозицією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: