Помпео назвав вибори в Білорусі невільними і несправедливими

Читать на русском
Сполучені Штати назвали невільними і несправедливими вибори президента, що відбулися напередодні в Білорусі.
РБК-Украина

Сполучені Штати назвали невільними і несправедливими вибори президента, що відбулися напередодні в Білорусі.

Про це йдеться в поширеній у понеділок, 10 серпня, заяві держсекретаря США Майка Помпео.

«США глибоко стурбовані проведенням президентських виборів в Білорусі, що не були вільними і справедливими, - наголошується в тексті. - Серйозні обмеження щодо допуску кандидатів, заборона допуску місцевих незалежних спостерігачів на дільниці, методи залякування опозиційних кандидатів, затримання мирних протестувальників і журналістів затьмарили процес».

За словами Помпео, у Вашингтоні висловлюють жаль, що спостерігачі Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ не отримали вчасно запрошення для моніторингу голосування.

«Вільні та чесні, по-справжньому змагальні вибори є основою влади і легітимності всіх урядів», - сказав він.

Держсекретар закликав білоруську владу утриматися від застосування сили стосовно протестувальників.

«Ми закликаємо владу Білорусі поважати права всіх білоруських громадян на мирні зібрання, утриматися від застосування сили і звільнити всіх неправомірно затриманих, - йдеться в тексті. - Ми рішуче засуджуємо насильство проти учасників протесту і затримання прихильників опозиції, так само як і блокування інтернету для перешкоджання поширення білоруськими громадянами інформації про вибори і демонстрації».

США, заявив Помпео, підтримують суверенітет і незалежність Білорусі, так само як і прагнення громадян республіки «до демократичного і процвітаючого майбутнього».

«Для досягнення цих цілей влада Білорусі повинна на діях довести відданість демократичним процесам і повазі прав людини», - йдеться в заяві.

Раніше у Раді ЄС засудили насильство стосовно протестувальників у Білорусі, закликавши дотримуватися прав людини.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи протести, які спалахнули у Білорусі в день президентських виборів, закликав країну до максимальної толерантності та відмови від вуличного насильства.

Також прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звернувся до керівництва ЄС з проханням скликати надзвичайний саміт щодо ситуації в Білорусі.

Нагадаємо, під час акцій протестів, які спалахнули в Білорусі в день виборів відразу після закриття виборчих дільниць, силовики затримали близько 3 тисяч осіб.

Сам же Лукашенко заявив, що протестувальниками керували з чотирьох країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: