Місяць протестів у Білорусі: 4 загиблих і понад 10 тисяч затриманих

Читать на русском

У Білорусі вже місяць тривають протести, які почалися після президентських виборів. Європейський союз і США не визнали перемогу Олександра Лукашенка, крім того, ЄС планує запровадити санкції проти чиновників, причетних до фальсифікацій результатів. Однак Лукашенко і не думає відступати: за його словами, протестами керують з інших країн (у тому числі з України), і якщо він піде, то країна розвалиться. «Слово і діло» зібрало основні цифри і факти про те, що відбувається в Білорусі.

З початку протестів по всій країні було затримано понад 10 тисяч осіб. Наймасштабніші затримання були в перші дні після виборів, наприклад, 9 серпня силовики затримали понад 3 тисяч осіб, в основному – в Мінську.

За даними ООН, понад 450 затриманих білорусів піддалися тортурам і жорстокому поводженню з боку силовиків. «Більшість людей, зниклих без вести, були знайдені, але викликає тривогу той факт, що місцезнаходження і стан здоров'я принаймні 6 людей невідомі. Ми також, як і раніше, стурбовані тим, що випадки насильницьких зникнень можуть збільшитися, якщо триватиме жорстка реакція на мирні протести», – заявили в організації на початку вересня.

Загиблими, за офіційними даними, вважаються чотири людини. Першим загинув 10 серпня Олександр Тарайковський, 11 серпня помер Олександр Чуприна, 19 серпня стало відомо про загибель Геннадія Шутова, 16 серпня загинув Артем Поруков. Постраждали під час акцій протесту понад 800 осіб.

У Білорусі протестують не тільки на вулицях, але і на деяких підприємствах. Більше 40 підприємств повністю або частково приєдналися до загальнонаціонального страйку, серед них «Белшина», «БелАЗ», Мінський автомобільний завод, Білоруський металургійний і автомобільний заводи, мінський метрополітен, Мінський моторний завод.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, куди їдуть від репресій публічні білоруси.

Також ми порівняли, скільки заробляють представники правопорядку в Україні, Білорусі та Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: