ПАРЄ пропонує створити орган для розслідування порушень прав людини в Білорусі

Читать на русском
Комітет з юридичних питань і прав людини ПАРЄ закликав міжнародну спільноту створити слідчий орган, який розслідуватиме випадки порушення прав людини під час протестів у Білорусі.
Фото з відкритих джерел

У ПАРЄ запропонували створити міжнародний слідчий орган для збору інформації і доказів про порушення прав людини під час протестів в Білорусі.

Відповідну заяву прийняв комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з юридичних питань і прав людини.

«Комітет з юридичних питань і прав людини підтримує мужній народ Білорусі, який бореться за свої права і гідність», - йдеться у документі.

У ПАРЄ зазначають, що вони отримують численні повідомлення про масові та серйозні порушення прав людини у Білорусі, зокрема про порушення права на вільні вибори, свободу вираження думки, проведення зборів, а також про застосування надмірного насильства до учасників акцій протесту та нелюдське поводження із затриманими протестувальниками у слідчих ізоляторах.

З огляду на це, комітет ПАРЄ відмовляється визнати підсумки президентських виборів в Білорусі і вимагає провести нові справедливі і чесні вибори під наглядом міжнародних спостерігачів.

Також члени комітету пропонують створити міжнародний слідчий орган, який має «дати чіткий сигнал усім співробітникам силових структур, що порушення прав людини не залишаться безкарними».

Цей орган повинен буде провести незалежне розслідування усіх випадків порушення прав людини в Білорусі та допомогти притягнути винних до відповідальності. До співпраці в ньому планується запросити як білоруську владу, так і представників громадянського суспільства.

Нагадаємо, білоруські силовики затримали учасниць «жіночої» акції у Мінську.

Також ми писали про те, що білоруську опозиціонерку Марію Колеснікову звинувачують у спробі захоплення влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: