Скільки заробляють силовики в Україні, Росії та Білорусі

Читать на русском

В контексті протестів в Білорусі, що спалахнули після президентських виборів, найбільше обговорюється невиправдана жорстокість силовиків, яку вони застосовують до протестувальників. За даними ООН, задокументовано 450 випадків тортур та жорстокого поводження із затриманими. Лише одиниці правоохоронців звільнилися або перейшли на бік учасників мітингів, а через кілька днів після жорстокого розгону людей Олександр Лукашенко нагородив близько 300 силовиків медалями. При цьому в МВС заявили, що нагороди не мають стосунку до останніх подій на вулицях. Жорстокість білоруських силовиків порівнюють з «Беркутом», який бив учасників Євромайдану, або з діями російських правоохоронців на мітингах. Серед причин такої відданості режиму називають високі зарплати білоруських силовиків і хороше соціальне забезпечення. «Слово і діло» порівняло, скільки заробляють представники правопорядку в Україні, Білорусі та РФ.

У Білорусі зарплата міліціонера патрульно-постової служби стартує від 700 білоруських рублів, це близько 264 доларів. Причому це зарплата без урахування доплат за роботу в надурочний час, позапланові чергування, відпускних та премій. Також силовики в країні виходять на пенсію набагато раніше рядових білорусів і пенсійні виплати у них вище.

У Росії поліцейський патрульно-постової служби може заробляти від 20 тисяч рублів, близько 270 доларів. Це теж без урахування додаткових виплат і премій. До речі, з жовтня в РФ підвищать оклади військових і службовцям правоохоронних органів, зростання складе 3%. У наступні два роки зарплати підвищать ще на 4%.

В Україні в порівнянні з Білоруссю і РФ зарплати у правоохоронців вище: оклад поліцейського патрульної служби стартує від 11,2 тисяч гривень (близько 406 доларів), без урахування доплат.

Нагадаємо, раніше ми писали, в які країни їдуть від репресій публічні люди Білорусі.

Також «Слово і діло» вивчило, які країни визнали Олександра Лукашенка законно обраним президентом, а які – ні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: