Втекли від репресій: хто з публічних людей Білорусі виїхав з країни

Читать на русском

У Білорусі вже кілька тижнів тривають протести проти результатів президентських виборів. Правоохоронці практично щодня затримують десятки мітингувальників, до яких потім застосовують тортури і тиск. Відразу після виборів з країни була змушена виїхати головна опонентка Олександра Лукашенка – Світлана Тихановська. Крім того, після погроз Білорусь покинули кілька журналістів і діячів культури. «Слово і діло» вивчило, куди їдуть від репресій публічні білоруси.

У липні в Україну з Білорусі приїхала журналістка і блогер Тетяна Мартинова. «Це було непросте рішення, але занадто багато знаючих людей написали мені, що саме сьогодні або максимум завтра мене затримають. У мене був вибір. Або прийняти арешт, або виїхати з РБ і продовжити те, що я сьогодні вважаю важливим і потрібним», – написала вона в своєму Facebook. Останнім часом Мартинова вела в соцмережах групу «Досить боятися», де активно критикувала владу Білорусі та Лукашенка. За словами Мартинової, незадовго до від'їзду її джерело в силових структурах попередило про можливий арешт.

Через кілька днів з Білорусі виїхав адміністратор і творець Telegram-каналу «Мая краіна – Білорусь» Сергій Беспалов. «На Сергія Беспалова розгорнули справжнє полювання і намагалися схопити, як це вже робили з багатьма блогерами. Однак Сергію вдалося залишитися на волі і виїхати за межі країни», – повідомили на його каналі. Через Росію блогер виїхав до Європи, до якої країни – невідомо.

Валерій Цепкало, якого Центральна виборча комісія Білорусі не зареєструвала як кандидата в президенти, 24 липня терміново виїхав з дітьми через загрозу арешту. Спочатку опозиціонер поїхав в Москву, потім до Києва, зараз він в Польщі. Його дружина – Вероніка Цепкало – поїхала з Білорусі через тиждень після виборів.

Головна опонентка Олександра Лукашенка – Світлана Тихановська, після виборів теж поїхала, зараз вона в Литві. «Ми зрозуміли, що влада запропонувала їй пару варіантів, перший – залишити країну, а другий був, м'яко кажучи, не найбільш для неї хорошим. У неї є національна віза, її діти вже тут, в Литві, і вона прийняла рішення виїхати. Зараз вона в безпеці, разом зі своїми дітьми», – розповів міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. Після від'їзду Тихановська опублікувала кілька відеозвернень, з яких стало зрозуміло, що на неї в Білорусі чинили тиск.

З Білорусі були змушені виїхати ще кілька журналістів. Наприклад, Олександра Романова – директор компанії, якій належать медіа KYKY.org і The Village Білорусь. Вона виїхала після затримання співзасновника видань Олександра Василевича і обшуків в офісі The Village. Головний редактор KYKY.org Анастасія Рогатко теж поїхала.

В середині серпня звільнилася ведуча державного телеканалу Білорусі Тетяна Бородкіна. Потім через погрози вона поїхала до Києва.

Митрополит Павло звільнений з посади глави Білоруської православної церкви. Після виборів він привітав Олександра Лукашенка з перемогою, проте після початку протестів і затримань він вибачився за передчасне привітання і закликав не допускати насильства. Після цього його звільнили, а сам священнослужитель поїхав в Росію.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна заморозила всі контакти з Білоруссю.

31 серпня Литва, Латвія і Естонія стали першими в світі державами, які ввели персональні санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка і низки білоруських чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: