Саміт Україна-ЄС: чи покращаться економічні умови асоціації

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Президент України Володимир Зеленський назвав головну мету країни на саміті Україна-ЄС, який має відбутися 1 жовтня. За словами глави держави, це оновлення частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько відзначив, що основним питанням переговорів України з ЄС мають стати умови покращення інвестиційного клімату.

«Треба добиватися перегляду економічної частини, бо ті кроки, які Україна на сьогодні зробила, дозволяють це реалізувати, враховуючи те, що Європейський союз зацікавлений в українських ринках. Йдеться про перехід на новий рівень, щоб Україна мала змогу поставляти не лише сировину, а й продукцію машинобудування, і промислову продукцію. Все-таки треба входити повноцінно в європейський економічний простір та енергетичний простір», – акцентував Цибулько.

Як виконується Угода про асоціацію між Україною та ЄСНайкраще умови Угоди виконуються в політичній, юридичній, торговельній сферах та в напрямі розвитку підприємництва. Повільно просуваються проєкти щодо розвитку транспортної галузі, фінансів та енергетики.

Водночас експерт пояснив, що основою темою на саміті Україна-ЄС, що відбудеться в жовтні, має стати обговорення питань покращення інвестиційного клімату, зокрема кроків, які повинна зробити українська влада.

«Думаю, що Брюссель погодиться на поступки для України тому, що Європейський союз врешті-решт має бути зацікавлений у капіталізації України. Виходячи з усього, однією з першочергових тем на переговорах під час саміту повинен стати інвестиційний клімат України», – додав політолог.

Володимир Цибулько зазначив, що Україна становить інтерес для Брюсселю і ЄС буде тиснути на Київ, щоб добитися відповідних змін.

«При цьому ЄС повинен тиснути на українську владу, щоб добитися цього покращення», – підсумував він.

Як раніше стало відомо, уряд України має намір працювати над впровадженням ще трьох «безвізів» на шляху до Євросоюзу – промислового, продовольчого та авіаційного.

Також нагадаємо, Кабмін виконав низку умов Євросоюзу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: