Торговельна угода з ЄС: чи можливо переглянути домовленості на користь України

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Торговельна угода з Європейським союзом може бути переглянута із врахуванням інтересів України. Однак, на думку експерта, економіста та голови Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслава Биковця, Україні не варто розраховувати на кардинальні зміни. Про це він сказав у коментарі «Слово і діло».

«Український бізнес відчуває, що не виправдалися очікування, які були після підписання угоди між Україною та ЄС. Це стосується і квот, і співробітництва, і всього іншого, тому що на нашу продукцію, на наш бізнес там не очікують, а перевага віддається місцевим виробникам. Якщо взяти з практики, у нашому об’єднанні є багато представників, що працюють у країнах ЄС. Коли ми спілкуємося про можливість розглянути питання щодо експорту української продукції до європейських країн, то наші представники кажуть, що ЄС не зацікавлений, щоб українська продукція туди надходила, незважаючи на те, що вона якісна, відповідає стандартам і таке інше. Євросоюз передусім зацікавлений у тому, щоб постачати свою продукцію до України та інших країн, скажімо, щоб імпортувати, зацікавленості немає», – зауважив економіст.

ЗВТ між Україною та Євросоюзом: як змінився імпорт та експорт за чотири рокиЗа чотири роки існування зони вільної торгівлі обсяг експорту та імпорту між Україною та Євросоюзом збільшився.

На його думку, Європейський союз не піде на значні поступки Україні, навіть, якщо угоду буде переглянуто.

«Уряду краще було б зайнятися питаннями розвитку української економіки, підтримкою українського виробника, підтримкою українського малого та середнього бізнесу, тоді можна було забезпечити розвиток. Але не бачу перспектив, що ця угода може бути переглянута на користь України. Якщо це й станеться, то буде чисто формальним і не принесе для нас позитивних результатів», – підсумував В'ячеслав Биковець.

Торік Україна виконала лише 37% від запланованих завдань щодо Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Нагадаємо, ЄС планує переглянути угоду про вільну торгівлю з Україною.

Також «Слово і діло» проаналізувало, як розвивалася зовнішня торгівля України у 2019 році.

Крім того, ми розібралися, з якими європейськими країнами торгувала Україна у 2019 році і скільки інвестицій отримала.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: