Угода про асоціацію з ЄС: коли Україна може розраховувати на покращення умов

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна сподівається переглянути Угоду про асоціацію з Європейським союзом. У коментарі «Слово і діло» експерт-міжнародник Володимир Воля пояснив, чому умови для України можуть бути покращені не раніше, ніж за два роки.

«Фактично про перегляд можна буде говорити десь у 2024 році. До цього часу може багато чого змінитися і в Європейському Союзі, і в Україні: керівники, міністерства і загалом взагалі зовнішня й економічна політика. Зокрема, в Євросоюзі можуть відбутися зміни, які вплинуть на позиції. Це питання поки що залишається відкритим», – сказав Воля.

Україна в ЄС за 6-8 років: чи допоможе головування Польщі та ЛитвиСпікер ВР Андрій Парубій заявив, що Україна зможе вступити до ЄС у 2025-2027 році. В 2025 році буде головувати Польща, а з 2025 до 2027 року – Литва.

На його думку, перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС сьогодні має характер ідеї, але не в перспективі найближчих двох років.

«Можливо, буде перегляд у позитивний бік для України, але про це говорити дуже рано. Те, що була затверджена на Раді ЄС заява про політику Східного партнерства і там йдеться, зокрема, і про перспективу вступу, це залишається дуже обережною заявою з обережними формулюваннями, які не наповнені жодним конкретним змістом. Це абстрактні бачення, абстрактні речі. Заява про те, що країни можуть отримати членство в ЄС, ще не означає, що вони його отримають, тому що потрібно виконувати критерії попри ці заяви», – пояснив експерт.

Воля додав, що Україна повинна просуватися у виконанні реформ правосуддя, покращенні бізнес-клімату та проведенні політичних демократичних змін.

«Залежно від цього буде ухвалено рішення, чи може бути й якою мірою переглянута та покращена Угода України та ЄС. Звісно, вже сьогодні це питання необхідно вже починати озвучувати», – підсумував експерт-міжнародник Володимир Воля.

Торік Україна виконала лише 37% від запланованих завдань щодо Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Нагадаємо, ЄС планує переглянути угоду про вільну торгівлю з Україною.

«Слово і діло» повідомляло, як змінився імпорт і експорт між Україною та ЄС за 4 роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: