Зустріч нормандських радників: які існують перешкоди для обговорень

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Дата майбутньої зустрічі політичних радників лідерів «нормандської четвірки» щодо врегулювання на Донбасі вже визначена. Але поки її розголошувати не будуть. Політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в коментарі «Слово і діло» відзначив, що Росія буде продовжувати висувати Україні вимоги щодо першочергового виконання політичної частини Мінських угод й це буде залишатися основною перешкодою у переговорах.

«Те, що може обговорюватися та що може бути досягнуте, – різні речі, але передусім йтиметься про режим припинення вогню, який зараз більш-менш дотримується на Донбасі, та про нові ділянки розведення. Щонайменше на тих чотирьох ділянках, які погодили на засіданні ТКГ останнього разу», – сказав Мусієнко.

За його словами, підготовка буде відбуватися відповідно до тем, які обговорювалися на засіданнях ТКГ.

Кравчук відреагував на термінове засідання ТКГГолова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що термінове засідання політичної підгрупи ТКГ має підкреслити важливість припинення вогню на Донбасі.

«Якщо вдасться провести обмін утримуваними особами, це також буде додатковим плюсом і додатковою підставою, щоб обговорювати», – додав експерт.

Проте, на його думку, є і перешкоди для проведення Нормандського формату як на рівні міністрів МЗС, так і на рівні голів держав. Зокрема, це пов’язано з умовами, які Росія висуває перед Україною. Експерт припускає, що ці умови можуть вже бути сформовані на рівні представників ТКГ, але не розголошені.

«Перешкоди, звісно, є. Це трактування Мінсьих угод. Росія наполягає на тому, що поряд із безпековою частиною Україна має виконати й політичну частину. Ми це чуємо час від часу від Кравчука: то про вибори на окупованих територіях, то про децентралізацію з ухваленням особливого статусу для Донбасу тощо. Це і є основною перешкодою, тобто наскільки буде досягнута згода в якихось політичних речах. Але загалом все рухається до поступового «заморожування» конфлікту, якщо нічого не станеться нічого екстраординарного. Але навіть для «заморожування» конфлікту Росія буде вимагати якихось поступок», – підсумував Олександр Мусієнко.

Раніше віцепрем'єр-міністр,міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих території Олексій Резніков анонсував зустріч «нормандської четвірки» протягом серпня цього року.

Але, як відомо, в серпні зустріч радників «нормандської четвірки» перенесли.

В ОПУ повідомляли, що міністри закордонних справ «нормандської четвірки» розраховують на зустріч щодо Донбасу до 10 вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: