Черговий обмін полоненими: чого досягла оновлена українська делегація в ТКГ

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

На черговому засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) за участю нового глави української делегації Леоніда Кравчука, що відбулося у форматі відеоконференції, сторони досягли згоди щодо списків утримуваних осіб, які готують до обміну. Політтехнолог Олег Охотін у коментарі «Слово і діло» зазначив, що Україна повинна пильнувати вирішення принципових питань, таких як виведення російських військ з території Донбасу.

«Ця подія є більш медійною та символічною, тому що, хто буде серед тих людей, ми не взнаємо. Попри це, повернення людей до України – рішення позитивне. Якщо ми подивимося на очікування, то зараз Зеленський фактично виконує обіцянки і заробить на цьому свої бали. Давайте не будемо тішитися ілюзіями. У політиці перемагає сильніший. І наразі ми найбільш зацікавлені в тому, щоб російські війська вийшли з території Донбасу», – сказав Охотін.

За його словами, українська сторона повинна пильнувати проблемні питання.

Списки для обміну полоненими обговорили на ТКГНа засіданні ТКГ, яке відбулося в форматі відеоконференції, сторони досягли згоди щодо списків утримуваних осіб, які готуються до обміну.

«Якщо ми подивимося на сам переговорний процес, то перешкоди якраз є щодо інших питань, а не щодо обміну заручниками. Нам більш пильними треба бути щодо намагань РФ інтегрувати до України ОРДЛО. Щодо визволення – проблем немає, і такі рішення потрібно вітати», – додав політтехнолог.

Водночас, на його думку, ТКГ здатна розв'язати багато технічних питань, які ускладнюють переговори на найвищому рівні.

«У рамках переговорів будуть визначатися і компроміси, і технічні кроки за всіма питаннями, тому роль ТКГ тут є достатньо великою», – підсумував Петро Охотін.

Нагадаємо, засідання ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ) проходило у форматі відеоконференції за участю нового глави української делегації Леоніда Кравчука та його першого заступника Вітольда Фокіна.

ТКГ погодила нові ділянки розведення сил на Донбасі.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомляв, що обмін полоненими, ймовірно, відбудеться в серпні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: