Санкції ЄС проти Білорусі: які наслідки можуть бути для України

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ готовий до жорстких кроків, якщо Мінськ продовжить недружні дії. Водночас Білорусь звинувачує Україну поряд з іншими державами в спробах втрутитися у внутрішні справи. На тлі цього відносини Києва та Мінська значно погіршилися. Експерт-міжнародник Володимир Воля в коментарі «Слово і діло» відзначив, що в разі запровадження санкцій з боку ЄС проти Білорусі Україна повинна буде долучитися до позиції Заходу, проте це не позначиться на більшості економічних проєктів.

«Зараз треба спостерігати, як буде розвиватися загальна ситуація, тому все залежатиме від того, чи будуть санкції з боку Євросоюзу і, якщо це будуть жорсткі санкції, то чи підтримає ці санкції Україна. Тому поки що найближчий варіант, реалістичний: санкції будуть запроваджені. Найімовірніше, це будуть персональні санкції через жорстке придушення протестів, надмірне насильство та фальсифікації результатів виборів. У такому разі, якщо Україна приєднається до персональних санкцій, то, звісно, це стане ще одним моментом погіршення політичних відносин із Білоруссю, але на торговельно-економічних зв’язках це не позначиться», – наголосив Воля.

Скільки заробляють силовики в Україні, Росії та БілорусіЗарплата поліцейського в Україні стартує від 400 доларів, в Росії і Білорусі – від 260-270 доларів.

Експерт додав, що долучення України до санкцій проти Білорусі, на що, вірогідно, піде ЄС, поставить під загрозу заплановані спільні заходи, наприклад форуми регіонів, які проводилися вже двічі та могли б стати традиційними.

«Ці форуми під знаком питання і через епідемію коронавірусу, тому будуть перенесені. Цьому сприяє й ситуація з пандемією, і те, що був відкликаний посол України в Білорусі для консультацій, і через нагнітання у двосторонніх відносинах. На економічне співробітництво поки що це не вплинуло, але в цілому відносини можуть погіршитися», – наголосив Володимир Воля.

Однак, на думку політолога, ЄС може і не запровадити санкції проти Білорусі, але врешті Україна повинна буде приєднатися до позиції Заходу. Водночас Мінськ зацікавлений, як зазначив Воля, підтримувати добросусідські відносини з Україною.

Раніше в ЄС також заявили, що між подіями в Україні і в Білорусі є відмінності.

Також нагадаємо, у Білорусі обмежили доступ до 70 сайтів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: