Відносини Києва і Мінська: як Україна повинна будувати діалог з Білоруссю

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Відповідальність за наслідки припинення контактів між Україною і Білоруссю буде нести повністю українська сторона, заявили в МЗС Білорусі. Водночас глава українського МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що такі висловлювання білоруської влади кидають тінь на відносини двох країн. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Антон Кучухідзе заявив, що Україна повинна формувати збалансовану позицію щодо Білорусі, виходячи з власних інтересів.

«Головний інтерес України в частині України – це щоб з цієї країни не виходила військова загроза від Російської Федерації, щоб там не було російських військових баз. Друга частина – інтерес у тому, щоб все вирішилося мирно, тому що Україна – демократична країна. І ми не можемо підтримувати, коли випадкові люди потрапляють під надмірне застосування сили. І третє – економіка. Ми знаємо, що президенти двох країн двічі проводили форум регіонів і домовилися про великі економічні проєкти і була поставлена ​​амбітна мета досягти товарообігу на рівні 5 мільярдів доларів. Звичайно, це в інтересах України. Ну, і ще Мінський процес», – сказав Кучухідзе.

Експерт зазначив, що Україна повинна керуватися національними інтересами у взаємовідносинах з Білоруссю.

Кулеба пригрозив Мінську «жорсткими кроками»Київ готовий до жорстких кроків, якщо Мінськ продовжить недружні дії. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

На його думку, Лукашенко грає в багатовекторні відносини з усіма сторонами політичного процесу і є більш зрозумілим для України. Водночас, як зауважив Кучухідзе, Україна повинна засудити неправомірне застосування сили з боку силовиків щодо громадян Білорусі під час протестів.

«Ми повинні підтримати тих, хто буде нам гарантувати, що ніякі танки не заїдуть до України з території Білорусі. У цій частині він виглядає більш однозначним тому, що пані Тихановська робить неоднозначні заяви: то Крим належить РФ, то ще щось. Це дуже неприємно для української сторони, ще й з огляду на те, що вона перебуває в ЄС, роблячи такі заяви. Це не стосується наших національних інтересів», – додав політолог.

Нагадаємо, раніше глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна заморозила всі контакти з Білоруссю.

Зеленський сказав, що Україна не буде втручатися у вибори в Білорусі.

Раніше Україна відкликала посла в Білорусі для консультацій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: