Петрашко назвав причину падіння економіки рік тому

Читать на русском
Причиною падіння економіки в 2019 році стало зміцнення курсу гривні, яке використовували для маніпуляцій, вважає міністр.

Причиною падіння економіки в 2019 році стало зміцнення курсу гривні, яке використовували для маніпуляцій.

Таку думку висловив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко в інтерв'ю РБК-Україна, опублікованому 22 липня.

Економіка під час COVID-19: чи зростатиме рівень безробіттяЕкономічне зростання спрогнозувати сьогодні важко, однак сплеск рівня безробіття Україна вже минув, вважає експерт.

«Просто вважаю, що курс використовувався для маніпуляцій. Ми розуміємо, що в минулому році зміцнення курсу до 23,5 гривень/долар, по суті, заклало падіння нашої промисловості і ВВП», - заявив Петрашко.

На його думку, в 2019 році НБУ недостатньо викуповував валюту і поповнював резерви, дозволяючи гривні зміцнюватися. Хоча за минулий рік регулятор купив рекордні понад 8 мільярдів доларів.

«Прибутковість по ОВДП в той час зашкалювала і доходила до 30%, при будь-якому відсутності ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші за допомогою курсу у промисловців, аграріїв, без будь-якої підстави, не поповнили резерви, коли могли поповнити», - зазначив міністр.

На його думку, падіння ВВП заклав не уряд Олексія Гончарука, а Національний банк. Це, зокрема, стало причиною вимивання в 4-м кварталі грошей з реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори.

Нагадаємо, сьогодні офіційний курс долара в Україні зріс до максимуму за 3,5 місяці - до 27,66 гривень.

Раніше Петрашко озвучив попит на кредити 5-7-9%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: