Рік на посаді: як виконують обіцянки Криклій, Малюська та Федоров

Читать на русском

При президенті Володимирі Зеленському та парламенті IX скликання міністри (як і деякі інші чиновники) на своїх посадах не затримуються. Трохи більше півроку попрацював Кабмін Олексія Гончарука, у відносно новому Кабміні Дениса Шмигаля вже теж були кадрові перестановки. У підсумку тільки трьом міністрам (не рахуючи вічного Арсена Авакова) вдалося пропрацювати в уряді рік, це – Владислав Криклій, Михайло Федоров і Денис Малюська. «Слово і діло» проаналізувало, як вони виконують обіцянки.

Владислав Криклій

Міністр інфраструктури Владислав Криклій дуже щедрий на обіцянки, всього їх у нього 187: виконав і провалив – по 29 (16%), ще 129 знаходяться в процесі виконання.

З виконаних обіцянок Криклія можна відзначити розширення сервісу для моряків в транспортному порталі електронних послуг. У квітні міністр заявив про запуск електронного кабінету моряка на порталі. За допомогою нововведення можна переглянути власні наявні документи і подати онлайн-заявку на проходження Державної кваліфікаційної комісії.

Також Криклій виконав обіцянку вводити інтелектуальні транспортні системи в сфері дорожнього господарства та дорожньої інфраструктури (вона була в програмі діяльності Кабміну Олексія Гончарука). Зокрема, запрацювали системи для захисту доріг від руйнування та для ефективного здійснення габаритно-вагового контролю.

Крім того, Криклій виконав обіцянку міняти склад наглядових рад держкомпаній в частині представників держави. З вересня 2019-го по червень 2020-го змінили членів наглядових рад в 5 державних підприємствах транспортної галузі. Мова про «Адміністрацію морських портів України», «Укрпошту», аеропорт «Бориспіль», акціонерне товариство «Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» та акціонерне товариство «Українська залізниця».

В цьому році міністр інфраструктури обіцяв побудувати більше 6 тисяч кілометрів доріг державного і місцевого значення. За програмою діяльності Криклій повинен забезпечити модернізацію регіональних аеропортів і сформувати нові правила ринку дорожньо-будівельних робіт.

Денис Малюська

Денис Малюська теж зберіг свою посаду і перейшов з уряду Гончарука в уряд Шмигаля. За рік роботи у міністра юстиції накопичилося 120 обіцянок: виконав – 16 (13%), провалив – 27 і 77 залишаються на стадії реалізації.

Малюська виконав обіцянку створити інструменти для швидкого повідомлення про спробу рейдерства і шахрайства з юридично значущими даними. Зокрема, був створений Офіс протидії рейдерству та введено новий порядок здійснення контролю в сфері державної реєстрації.

Крім того, міністр, як і обіцяв, ввів оплату за перебування в приватних камерах СІЗО. Наприклад, в Києві добу в платній камері коштують 2 тисячі гривень, тиждень – 8 тисяч, місяць – 12 тисяч.

Незважаючи на обіцянку, Малюська не подав до Верховної ради до квітня законопроект, який би дозволив звільнити з в'язниць тих, кого не було сенсу позбавляти волі. Також до липня він обіцяв зареєструвати законопроект про зміну системи покарань для засуджених осіб, але Кабінет міністрів так і не вніс таку ініціативу.

В процесі виконання у Малюськи програмна обіцянка створити ефективні системи медіації та третейських судів (арбітражів). Також міністр повинен створити належні умови тримання засуджених та ув'язнених шляхом реконструкції існуючих установ і будівництва нових.

Михайло Федоров

Михайло Федоров зберіг посаду віцепрем'єра – міністра цифрової трансформації. На своїй посаді він дав 130 обіцянок, з них виконав 32 (25%), провалив – 22, ще потрібно реалізувати 76.

Одна з головних виконаних обіцянок міністра – запуск порталу «Дія». Додаток презентували на початку лютого, в ньому державні послуги доступні в онлайн-режимі. Крім того, Федоров виконав обіцянку запустити електронний кабінет забудовника. Там в автоматизованому режимі відбувається реєстрація і отримання документів, дозволів, ліцензій та сертифікатів по об'єктах будівництва.

У квітні, після початку карантину, міністр пообіцяв, що рамках функціонування програми «Дій вдома», за допомогою якого контролюється процес самоізоляції, буде сформований кол-центр для роботи з людьми без смартфона. Пізніше в Міністерстві цифрової трансформації заявили, що створення кол-центру не передбачено. Якщо у людини немає смартфона, вона повиненна пройти обсервацію під контролем поліції або місцевих чиновників. Так що обіцянка провалена.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як міністри виконували обіцянки в період з 5 травня до 4 серпня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: