Рік у Верховній раді: як нардепи виконують обіцянки

Читать на русском

Верховна рада IX скликання 29 серпня святкує рік з початку роботи. Рік тому депутати провели свою першу одноденну сесію, почали ухвалювати закони в знаменитому «турборежимі» і погрожували виконати всі передвиборчі обіцянки. Сьогодні «Слово і діло» склало топ народних депутатів, які краще і гірше за всіх виконують обіцянки у фракціях і групах.

«Слуга народу»

У монобільшості найвідповідальніші депутати – Володимир Захарченко і Марина Нікітіна, вони виконали по 23% обіцянок. Майже всі обіцянки у них з передвиборчої програми партії. Трохи менше – по 20% обіцянок – виконали Олексій Жмеренецький і Максим Дирдін. У Романа Грищука 19% виконаних зобов'язань.

Найбільша кількість провалених обіцянок у фракції в Олександра Дубінського – 14%. У цілому в депутата за рік набралося 139 обіцянок, виконаних і провалених у нього по 19. На другому місці в антирейтингу глава фракції Давид Арахамія – 12% невиконаних.

«Опозиційна платформа – За життя»

У найвідповідальнішого депутата ОПЗЖ – Нестора Шуфрича – 9% виконаних обіцянок. На другому місці – Наталія Королевська, вона виконала 8% обіцянок. По 6% зобов'язань виконали Олександр Фельдман, Валерій Гнатенко та Юрій Бойко.

Найбільше провалених – 14% – у Вадима Рабіновича. Деякі обіцянки депутата дійсно були приречені на провал: наприклад, ігнорувати заходи за участю прем'єра, знизити ціну на газ для населення в 4 рази. Не виконано також обіцянку поїхати з представниками фракції на парад перемоги в Москві, але тут винні коронавірус і карантин. По 11% обіцянок провалили Володимир Мороз і Юрій Солод.

«Батьківщина»

У представників «Батьківщини» теж не дуже з виконанням обіцянок. Сергій Власенко, найвідповідальніший у фракції, виконав 7% обіцянок. Лідер партії Юлія Тимошенко виконав лише 5% обіцянок. При цьому Тимошенко лідирує у фракції за кількістю провалених зобов'язань – 12%.

Також в антирейтингу Андрій Ніколаєнко (9%), Андрій Пузійчук і Вадим Івченко (по 8%) і Сергій Тарута (7%).

«Європейська солідарність»

У фракції більше за всіх обіцянок виконав Олексій Гончаренко – 37%. Причому він лідер за виконаними обіцянками в усьому парламенті. З іншого боку, масштабних обіцянок він не дає. На другому місці і сильно відстає Микола Княжицький – 12% виконаних.

Антирейтинг очолює співголова фракції Ірина Геращенко, яка провалила 7% обіцянок. Багато її невиконаних зобов'язань пов'язані з позицією щодо голосування. По 2% обіцянок провалили Олег Синютка, Ірина Фриз, Микола Величкович і Петро Порошенко.

«Голос»

У «Голосі» найвідповідальніший депутат – Галина Васильченко, яка виконала 20% обіцянок. Але річ у тім, що обіцянок у неї всього 10. За 8% обіцянок виконали Ярослав Железняк і Наталя Піпа, по 7% – Ярослав Юрчишин та Сергій Рахманін.

Найбільше провалених обіцянок у Піпи – 8%. По 6% – у Рахманіна і Соломії Бобровської.

Група «За майбутнє»

У депутатській групі відразу два лідери за кількістю виконаних обіцянок – Тарас Батенко та Ірина Констанкевич, у них по 14%. У цьому скликанні Констанкевич ще жодної обіцянки не провалила.

Лідер антирейтингу Сергій Лабазюк, який провалив 10% зобов'язань. Усі його невиконані обіцянки – з передвиборчої програми.

Група «Довіра»

Депутат Сергій Шахов виконав 19% обіцянок, частина з них була пов'язана з його особистою позицією щодо голосування або позицією групи. По 9% обіцянок виконали Микола Бабенко та Володимир Арешонков, 7% – Олег Кулініч і 6% – Микола Кучер.

Лідером антирейтингу є Борис Приходько, який провалив 18% своїх зобов'язань. Усі невиконані обіцянки – з передвиборчої програми, виконаних обіцянок у нього досі немає.

Позафракційні депутати

Найвідповідальнішим позафракційним нардепом є спікер парламенту Дмитро Разумков, він виконав 14% обіцянок. На другому місці – віцеспікер Руслан Стефанчук, він виконав 12%.

Лідер антирейтингу – Дмитро Шпенов, нардеп провалив 18% обіцянок, усі вони програмні. 15% обіцянок провалив Святослав Вакарчук, який раніше був депутатом від «Голосу», але зараз до позбавлення мандата буде в статусі позафракційного.

Нагадаємо, в липні «Слово і діло» підбило підсумки роботи третьої сесії Верховної ради. Ми пропонуємо подивитися:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: