П'ятий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За п'ять місяців роботи прем'єр і члени уряду дали 589 обіцянок (в це число не входять обіцянки з програми діяльності), виконали – 143, провалили – 122.

За період з 5 червня до 4 серпня міністри дали 178 нових обіцянок, виконали – 45, провалили – 11. Більшість обіцянок стосувалися політики та держуправління, охорони здоров'я та соціального захисту, а також інновацій.

Відзначимо, з методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки провалили міністри

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виконав обіцянку про те, що перехідний період від ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції до запуску нових органів триватиме до червня. Станом на середину липня все ще тривав реєстраційний процес Державної сервісної служби містобудування України. Реформу Шмигаль пообіцяв завершити у 2020 році.

Також Шмигаль обіцяв, що з другого кварталу понад тисячу об'єднаних територіальних громад переведуть на прямі міжбюджетні відносини з урядом. Однак з другого кварталу жодну ОТГ не перевели на такі відносини.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій провалив обіцянки найближчим часом розширити сервіси для реєстрації повітряних суден і автотранспорту в транспортному порталі електронних послуг. За пів року сервіси на порталі не розширені.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров ще наприкінці листопада обіцяв найближчим часом опублікувати дані дослідження щодо якості інтернет-покриття України. Однак ця інформація була опублікована лише наприкінці липня 2020 року, через 8 місяців після обіцянки.

У Дениса Малюська поки не вийшло повноцінно запустити Реєстр засуджених. У Міністерстві юстиції повідомили, що станом на червень триває дослідницька експлуатація програмного забезпечення Реєстру засуджених осіб. До участі в тестуванні програмного забезпечення залучені установи пробації та виконання покарань. Також Малюська не запустив в обіцяні терміни – наприкінці червня – новий Єдиний державний реєстр з новими сервісами. Його запуск планується на 17 серпня.

Виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець обіцяла до червня забезпечити повернення на роботу 25 тисяч шахтарів: «Які цільові завдання ми ставимо, виконуючи антикризовий план. По-перше, це забезпечити безпеку і безперебійну роботу енергетичної системи України і всієї генерації в умовах значного зниження споживання електроенергії через впровадження карантинних заходів і зменшення промислового виробництва. Буде забезпечено виконання цих заходів та збут вугілля, 25 тисяч шахтарів, які зараз перебувають у простої, повернуться на робочі місця вже наприкінці травня». Але обіцянку провалено – в червні в простої перебували близько 20 тисяч шахтарів.

Глава МОЗ Максим Степанов заявляв, що забезпечить направлення 11 млрд грн для підвищення зарплат медикам вже з липня. Однак підвищення буде не з липня, а тільки з 1 вересня – відповідну ініціативу міністерства підтримав уряд. Тож обіцянка не виконана.

Які обіцянки виконали в Кабміні

Прем'єр все-таки виконав обіцянку створити посаду окремого профільного міністра з питань промисловості. 16 липня Верховна рада призначила Олега Уруського віцепрем'єром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості України.

Також Шмигаль виконав кілька обіцянок з програми Кабінету міністрів. Відзначимо, хоча Рада не ухвалила запропоновану програму, прем'єр-міністр заявив, що уряд все одно буде працювати по ній. Зокрема, виконано обіцянку визначити адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня. 17 липня Рада ухвалила урядову постанову «Про утворення і ліквідацію районів». Тепер в Україні буде 136 районів.

Міністр інфраструктури виконав обіцянки невідкладно відкрити ПЛР-лабораторії на території аеропорту «Бориспіль» у Києві і в аеропорту у Львові. Тепер там є пункти для тестування пасажирів на коронавірус. «Тестують і пасажирів після прильоту і тих, хто вилітає. Результати готуються протягом доби. Після цього англомовну довідку надсилають на вказану пасажиром електронну адресу. Ті, хто для контролю самоізоляції встановив додаток «Дій вдома», в разі негативного результату тесту отримають повідомлення про скасування режиму самоізоляції», – розповіли в «Украерорусі». Вартість тесту становить 1,5 тисячі гривень.

Крім того, Криклій виконав обіцянку в червні завершити реконструкцію злітної смуги аеропорту в Одесі. Тепер там нова смуга завдовжки 2,8 тисячі метрів.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна виконала програмну обіцянку спростити надання тимчасової допомоги з безробіття на період дії карантину. Кабінет міністрів своїми постановами затвердив порядок надання і повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги з часткового безробіття. Її надає Центр зайнятості не тільки роботодавцям для своїх працівників, а й фізичним особам-підприємцям. Згідно із законом роботодавці та ФОП можуть звернутися за отриманням коштів протягом 90 днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Раніше багато роботодавців не змогли оформити цю допомогу через досить короткий термін подачі документів (30 днів).

Як і обіцяв міністр фінансів Сергій Марченко, в Україні почав працювати додаток для програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО). Безкоштовний фіскальний додаток розміщено на сайті Державної податкової служби.

Ольга Буславець виконала обіцянку про те, що найближчим часом до Ради буде внесений законопроект про регламентацію тарифу на «зелену енергетику». Кабінет міністрів 15 червня зареєстрував законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». Він передбачає зниження «зеленого» тарифу, закріплення умов реструктуризації боргу ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії, встановлення відповідальності виробників за небаланси, впровадження «зелених» аукціонів». Закон вже ухвалений, президент його підписав.

Нагадаємо, в нашому дайджесті можна подивитися, як виконує обіцянки президент України Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: