Лінійки першого вересня: чи доречні шкільні урочистості під час карантину

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

У Київській міській державній адміністрації пояснили, що навчальний рік розпочнеться з урочистих лінійок, а, якщо під час навчального процесу коронавірусом заразиться вчитель, буде відповідна реакція. У коментарі «Слово і діло» експерт напрямку «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба зауважив, що урочисті лінійки під час карантину недоречні, а школи повинні готуватися до змішаного формату навчання.

«Лінійка не потрібна. Ця традиція безглузда, вона тільки показує дистанцію між вчителями, учнями й школою. Ця дискусія була й ще раніше із запуском Нової української школи. Існують більш доречні формати: зустрічі, екскурсії. А сьогодні, коли існують ще й ризики, ця традиція повинна піти в минуле», – звернув увагу Скиба.

Зокрема, експерт наголосив, що санітарних заходів, які може гарантувати місцева влада, не достатньо.

Навчальний рік під час епідемії: чи опиняться вчителі в зоні ризикуРизик появи спалаху захворюваності в навчальних закладах зростає через те, що діти є найчастіше безсимптомними носіями коронавірусу, вважає експерт.

«Передусім потрібні для педагогів щитки та санітарні набори. Це може знизити ризики зараження вчителів. Також важливий психологічний клімат у школі, оскільки під час стресу якраз імунітет слабшає й ризики збільшуються. Тому треба ще думати, як зробити шкільне життя менш стресовим. Це те, що прямо не захищає, але покращує обстановку, особливо під час епідемії», – додав він.

Скиба зауважив, що вірогідний сценарій, що очне навчання можуть змінити на дистанційне за декілька тижнів після початку навчального року.

«Але не варто проводити межу між очним та дистанційним. Треба запроваджувати змішаний формат. Щодо цього є багато дидактичних матеріалів», – підкреслив Анатолій Скиба.

Раніше, в Україні змінили карантинні вимоги для навчання в школах.

Також Степанов пояснив, як працюватимуть школи з 1 вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: