Навчальний рік: чи стануть школи місцем спалаху COVID-19

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Українські школи з початком нового навчального року повинні забезпечити дотримання соціальної дистанції між учнями й правил гігієни. При цьому кількість випадків захворювання на коронавірус в Україні продовжує зростати. У коментарі «Слово і діло» політтехнолог Петро Охотін наголосив, що навчальний рік у звичному режиму пришвидшить динаміку епідемію, однак влада повинна ухвалювати зважені рішення, щоб уникнути політизації ситуації напередодні виборів.

«З одного боку, нам треба менше спекулювати на тему коронавірусу і вірити тому, що говорять фахівці і люди, які за це відповідають. З іншого – люди, які говорять про коронавірус, самі не дотримуються правил, вони мають за це відповідати через суди. Тож закриття навчальних закладів може бути виправдано, якщо на це є рішення відповідного органу у сфері охорони здоров’я. Водночас ми повинні розуміти, що будь-яке рішення влади щодо подовження чи посилення карантину буде сприйняте в контексті місцевих виборів», – сказав Охотін.

Навчальний рік та COVID-19: чи будуть школи епіцентром поширення епідеміїДля дотримання санітарних норм у школах повинні застосовуватися спеціальні поведінкові підходи та ігрові сценарії, вважає експерт.

Експерт підкреслив, що ситуативні центри та центральна влада вже зараз повинні прораховувати можливі варіанти в разі другої хвилі коронавірусу і як пом’якшити її для населення.

«Перебування дітей у школах однозначно прискорить динаміку епідемії. Саме тому школи закриваються на карантин під час грипу, наприклад. Тому питання не про те, навчатися чи ні, питання – про життя людини. Якщо це карантин допоможе зберегти життя людей, які потенційно можуть померти, то це було б правильним рішенням», – додав Петро Охотін.

За його словами, офіційні цифри свідчать про те, що епідемія знову набирає обертів.

«Ми бачимо, що кількість випадків щодня зростає і про другу хвилю коронавірусу не говорять з політичних та економічних причин», – підсумував політтехнолог.

Нагадаємо, МОЗ оприлюднило докладні правила роботи дитячих таборів в умовах карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: