Навчальний рік та COVID-19: чи будуть школи епіцентром поширення епідемії

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Українські школи з початком нового навчального року повинні забезпечити дотримання соціальної дистанції між учнями й правил гігієни. У коментарі «Слово і діло» експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба заявив, що для дотримання санітарних норм у школах повинні застосовуватися спеціальні поведінкові підходи та ігрові сценарії.

«Усіх цих правил недостатньо, тому що це пов’язано з поведінковою інерцією. Ми бачимо, що і дорослі не дотримуються карантину та санітарних правил. Дітям з їхньою імпульсивністю буде важко опанувати норми. Це створить додаткове навантаження на вчителів, які будуть змушені пильнувати», – сказав Скиба.

Він пояснив, що в школах з початком нового року можна застосовувати ігрові методи для дотримання санітарних норм.

Чотири області України можуть перейти до «червоної» зони карантинуЗ 11 серпня Рівненську, Хмельницьку, Чернігівську та Харківську області можуть перевести із зеленої зони карантину до червоної.

Низка громадських організацій, за словами експерта, вже розробила організаційні сценарії, які можна було б застосовувати в школах. Це полегшить роботу педагогічних працівників та гарантуватиме дотримання обмежень.

«Є школи, які продумали такі моменти, і в них є методологічні підходи щодо цього. Зокрема, з такими творчими підходами можна ознайомитися на освітніх форумах, де педагоги діляться досвідом. Це повинно дійти до міністерства, але, на жаль, цього не відбувається за різних причин. Те, що ми бачимо, лише декларативні норми та обмеження», – додав фахівець.

Загалом великої небезпеки, що школи стануть епіцентром епідемії, немає.

«Робити ставку на пандемію не варто, але й відкидати такий сценарій також не потрібно. Це може прискорити динаміку поширення коронавірусу. Але навряд чи буде основним чинником», – наголосив Микола Скиба.

Нагадаємо, МОЗ оприлюднило докладні правила роботи дитячих таборів в умовах карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: