Новий навчальний рік: як може змінитися модель навчання

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

В Україні планують почати класичний освітній процес у школах з 1 вересня. Онлайн-навчання допускається тільки за умови погіршення ситуації з коронавірусом. У коментарі «Слово і діло» експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба зазначив, що в умовах епідемії школи повинні забезпечити комбіновану модель навчання.

«Українські школи ще не готові до повноцінного впровадження дистанційного навчання, це показує досвід карантину в березні, квітні й травні цього року, але систему треба до цього готувати. Причому школи й суспільство до цього готові. Існує велика ймовірність запровадження сезонних карантинів. Навчальний рік, найімовірніше, буде комбінованим», – сказав Скиба.

Навчальний рік у школах завершиться дистанційно – МОНДистанційні заняття в українських школах триватимуть до 31 травня, навчальний рік буде завершено до 1 липня.

Аналітик додав, що за час підготовки до навчального року школи повинні приділити увагу створенню електронних платформ та стимулювати вчителів, щоб вони також оволоділи необхідною підготовкою для забезпечення навчального процесу в таких умовах.

«Крім того, навчальний рік повинен бути більш гнучким: без такого частого контролю знань. Це потребує зміни програм», – наголосив він.

Водночас експерт застеріг, що дистанційне навчання не замінить повноцінно класичного навчання, навіть у тому стані, в якому воно існує в Україні.

«В Україні класичне навчання було і до карантину геть не оптимальним. Концепція нової української школи й була запроваджена, щоб зробити це навчання більш дієвим, але цей процес триває дуже повільно, шляхом заміни державних стандартів, а потім програм і переоснащенням державного простору. Поки що якісь помітні кроки були створені тільки для початкової школи. Нажаль, ті, хто в середній та старшій школі, цього не відчули. Там якість навчання не була високою і до карантину. З іншого боку, до дистанційного навчання Україна теж не готова: ні технологічно, ні з точки зору компетенцій. Тому потрібно обирати якусь модель посередині. Повністю дистанційна освіта без живого контакту з педагогами теж не є дієвою», – резюмував експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба.

Нагадаємо, через карантин навчальний рік в українських школах і вишах завершився в режимі онлайн. Пробне ЗНО також проходило дистанційно.

Раніше в МОН повідомляли, що в Кабміні ще не ухвалили рішення щодо навчання школярів з вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: