Навчальний рік-2020: чи повернуться учні за парти

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики
Петро Олещукполітичний експерт

Міністерство охорони здоров'я обговорює з Міністерством освіти формат роботи шкіл з 1 вересня в умовах пандемії коронавірусу. Наразі є декілька варіантів. У коментарі «Слово і діло» експерт з політики Олександр Солонтай та політолог Петро Олещук пояснили, що батьки учнів повинні бути готові до будь-якого сценарію відповідно до епідеміологічної ситуації на початку осені. Однак навчальні заклади вже повинні готувати декілька моделей, за якими може відбуватися навчальний процес.

Політолог Петро Олещук відзначив, що дистанційне навчання є оптимальним рішенням з огляду на епідеміологічну ситуацію.

«Напевно, буде дистанційне навчання. З цього приводу вже ведеться підготовка навчальних закладів. Такий варіант розглядається як основний і так буде, найімовірніше. Звичайно, краще, коли навчальний процес відбувається у звичних умовах, і не всім батькам ця ситуація сподобається. Це оптимальний вихід із цієї ситуації. Чи є він найкращим, це інше питання», – сказав Олещук.

Вихід з карантину: коли закінчиться навчальний рік у школах та чи будуть останні дзвоники й випускніКожна школа самостійно визначатиме, коли завершити навчальний рік, але табелі з оцінками мають будуть готові до 15 червня.

Політолог зауважив, що в разі погіршення епідеміологічної ситуації дистанційне навчання є оптимальною моделлю. Однак до кінця року учні все одно повернуться за парти – до навчання у звичному режиму, переконаний експерт.

«Якщо епідеміологічні показники не будуть покращуватися, то що робити? Звісно, батькам така ситуація не подобатиметься, і багато хто критикуватиме і це рішення, і навчальні заклади. Але це не означає, що обмеження діятимуть до кінця навчального року. Треба розуміти, що такі обмеження будуть впроваджуватися не тому, що хтось проводить експеримент», – додав політолог.

Експерт наголосив, що батькам потрібно буде підлаштовуватися під такий режим щонайменше три місяці, як це було на початку карантину.

Водночас експерт з політики Олександр Солонтай відзначив, що в разі погіршення ситуації із захворюванням на COVID-19 заходи повинні бути локальними.

«Треба вживати додаткових протиепідемічних заходів, а не посилювати карантин. Дистанційне навчання не може замінити виховний процес попри те, що діти залучені до освітнього процесу. Ми втрачаємо можливість спілкування за горизонталлю й передачу в такий спосіб знань. Це є процесом, який супроводжує навчальний процес. Водночас ми зазнаємо великих збитків від того, що батьки змушені не працювати о цій порі. Помилково йти шляхом запровадження карантину. Треба робити локально. Передусім потрібно діяти там, де сталися спалахи захворювання, але в національному масштабі не можна повторювати досвід закриття шкіл», – сказав Солонтай.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що планують почати класичний освітній процес у школах з 1 вересня. Онлайн-навчання допускається тільки за умови погіршення ситуації з коронавірусом.

Нагадаємо, через карантин навчальний рік в українських школах і вишах завершився в режимі онлайн. Пробне ЗНО також проходило дистанційно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: