Збільшення мінімалки: чи отримає бюджет додаткові надходження

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Верховна рада України під час позачергового засідання затвердила законопроект про зміни до бюджету, згідно з яким збільшується до 5 тисяч мінімальна заробітна плата. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт Олег Саакян пояснив, що бюджет отримає додаткові надходження від збільшення мінімалки в наступному податковому періоді.

«Збільшення заробітної плати – це доволі технічний момент, який коригується, як і інші показники. У нас кожного року відбувається зростання показників на 13%. У нас навіть було збільшення вдвічі», – сказав Саакян.

Він пояснив, що передусім буде стимулюватися купівельна спроможність.

Рада підвищила мінімальну зарплату: як голосували нардепиМінімальна зарплата в Україні з 1 вересня становитиме 5 тисяч гривень. Закон підтримали 295 депутатів.

«Це не видатки в прямому розумінні. Це бюджетне фінансування, яке повернеться частково до бюджету, оскільки це переважно стосується державного сектору, але будуть відрахування і до Пенсійного фонду, і на страхування», – додав він.

Саакян зазначив, що ці гроші в перспективі дадуть надходження в наступному бюджетному періоді.

«Бюджет із затримкою в часі отримає свої відсотки… Це не скільки видатки, а інвестування. Чи по кишені сьогодні таке для бюджету, вочевидь, підйомно», – сказав він.

Експерт також пояснив, що збільшення мінімальної заробітної плати розподіляється на етапи, то навантаження на бізнес не буде супроводжуватися критичним впливом.

«Це не буде супроводжуватися високими податками, оскільки це стосується тих, хто виплачує мінімальну заробітну плату. Така поетапність підвищення рівня зарплати навіть буде сприяти детінізації. Ми, звісно, не вирішимо, всіх питань, але для тих, хто платить податки з мінімальних зарплат, це буде кроком для зменшення цього розриву», – підсумував Олег Саакян.

Як відомо, президент Володимир Зеленський зареєстрував у Раді законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень вже з 1 вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: