У Мінфіні розповіли про наслідки підвищення «мінімалки»

Читать на русском
Підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень буде стимулювати детінізацію зарплат, а також збільшить надходження до ПФУ.
фото LIGA.net

Підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня до 5 тисяч гривень буде стимулювати зростання споживчого попиту, детінізацію зарплат, а також збільшить надходження до ПФУ.

Про це повідомили в пресслужбі Мінфіну у вівторок, 25 серпня.

Як змінювалася мінімальна зарплата за часів незалежності УкраїниВ Україні з 1 вересня планують підвищити мінімальну зарплату. Як змінювалися мінімалка, курс і ВВП за час незалежності країни.

Як відомо, сьогодні Рада внесла зміни до держбюджету-2020, згідно з якими з 1 вересня мінімальна зарплата в Україні виросте до 5 тисяч гривень (на 5,9%).

Водночас буде збережено співвідношення між розмірами посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою, яке склалося цьогоріч - 44,5%, відзначили в Мінфіні.

Розмір посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки становитиме 2225 гривень (підвищення на 5,9%).

Збільшення витрат з держбюджету (на 4 млрд гривень) буде здійснено:

  • за рахунок економії витрат за бюджетною програмою Обслуговування держборгу в сумі 3,5 млрд гривень;

  • перегляду прогнозу доходів держбюджету у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5000 гривень.

Зокрема, доходи будуть збільшені на 0,5 млрд гривень, у тому числі податок на доходи фізичних осіб і військовий збір (0,4 млрд грн), податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (0,1 млрд гривень).

«У цілому запропоновані зміни будуть стимулювати зростання споживчого попиту, забезпечать детінізацію «сірих» зарплат. Це дозволить підвищити надходження до бюджету Пенсійного фонду, зміцнити стабільність бюджетної і пенсійної системи, а також поліпшить захист трудових і соціальних прав громадян», - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо, в Україні заплановано ще два етапи підвищення «мінімалки» - з 1 січня 2021 року до 6000 грн і з 1 липня 2021 року - до 6500 грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: