Збільшення «мінімалки»: на скільки зросте рівень зарплати

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Позачергове засідання Верховної ради України призначено на вівторок, 25 серпня. Нардепи мають намір ухвалити законопроект, який дозволить підвищити «мінімалку» з 1 вересня. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Андрій Блінов зазначив, що збільшення мінімальної заробітної плати не призведе до розширення дефіциту бюджету та не стане відчутним у вересні.

«Так чи інакше, але хтось пов'язує з виборами, бо програма оголошена напередодні місцевих виборів і перший ефект від підвищення мінімальної заробітної плати в будь-якому разі буде усвідомлено громадянами саме наприкінці жовтня, коли заплановані вибори. Якщо говорити про ефекти, то згідно з проєктом мінімальна заробітна плата підвищується до 5 тисяч, відповідно, це не великий показник і становить неповні 6%. Ця сума не настільки велика, щоб щось принципово змінювати. До того ж в уряді говорять, що заощадження певною мірою відбуваються за рахунок менших витрат на обслуговування боргу, через обмінний курс та через проведену операцію з часткового рефінансування боргу на ринку євробондів тощо. Якщо говорити про наступні плани, то ключове питання до 2021-го – двоступенева зміна нормативу, тобто підвищення до 6 тис. грн та до 6,5 тис. грн», – розповів Блінов.

В Україні готують підвищення мінімальної зарплати: що з цього приводу вже обіцяли політикиВ Україні з вересня мінімальна зарплата може зрости до 5 тисяч гривень. Обіцянки щодо зростання мінімалки активно давала й попередня влада.

Він пояснив, що підвищення мінімальної зарплати у серпні – це один з кроків. Загалом впродовж півріччя заробітна плата збільшиться приблизно на 1,5 тис. грн. Але, за словами експерта, це не збільшить дефіцит бюджету.

«Виплата соціальних виплат прив’язана не до мінімальних зарплат, а до прожиткових мінімумів різних категорій населення. Відповідно, чи будуть переглянуті прожиткові мінімуми в тих пропорціях, що збільшиться мінімальна зарплата – відповіді немає. Тому зростання рівня мінімальної заробітної плати не призведе до розширення дефіциту бюджету», – додав Сергій Блінов.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв про те, що наступна позачергова сесія парламенту відбудеться 24 серпня – у День незалежності України.

Як відомо, президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної зарплати до 5 тис. грн вже з 1 вересня.

Заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів анонсувала, що ВР може провести позачергову сесію наприкінці серпня, щоб ухвалити цей законопроект.

Нагадаємо, Рада пішла на канікули в липні, проте нардепи вже збиралися на позачергову сесію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: