Збільшення «мінімалки»: чи зростуть доходи громадян при дефіциті бюджету

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної зарплати вже з вересня. Зеленський запропонував ВР збільшити мінімальну заробітну плату до 5 тисяч гривень. У коментарі «Слово і діло» економіст, аналітик Борис Кушнірук пояснив, що при економіці, що падає, збільшення мінімальної заробітної плати не призведе до зростання доходів, оскільки дефіцит бюджету не витримає додаткових видатків.

«Окрім того, що це красива заява, у цих словах нічого немає. Коли зарплата підвищується унаслідок продуктивності праці, коли зростає економіка, то це добре. Якщо збільшуються зарплати при економіці, що падає, це лише погіршує ситуацію», – сказав економіст.

За його словами, дефіцит бюджету не здатен покрити видатки при збільшеній заробітній платі.

Середня зарплата в Україні: у трьох областях за рік стали менше платитиЗа рік середня зарплата в Україні зросла на 2,4 відсотка. Однак у трьох областях середній заробіток знизився.

«На цей час уряд має величезний дефіцит бюджету, а підвищення мінімальної заробітної плати призведе до бюджетних видатків, тому що треба збільшити заробітну плату не тільки державним службовцям, а й іншим категоріям, а реальний дефіцит бюджету буде не 300 мільярдів, а не менш ніж 400. Ця ситуація ще більше заганяє економіку в глухий кут. Доведеться вирішувати в ручному режимі, які видатки фінансувати, а які – ні», – пояснив Кушнірук.

Окрім бюджетних проблем, підвищення мінімальної заробітної плати, на думку експерта, вдарить по малому бізнесу.

«Ще більша проблема пов’язана із малим бізнесом. Передусім це вдарить по ньому. Адже витрати на заробітну плати та доходи від продукції не такі, як у великих компаніях. Відповідно, держава їх практично примусить платити більше, збільшувати витрати, причому в ситуації з коронавірусом. За таких обставин бізнес буде змушений йти в тінь або закриватися, тому що платити буде нічим. Тому для бізнесу це практично примус до тінізації або припинення діяльності. Тобто нічого доброго від підвищення заробітної плати очікувати не варто», – прокоментував Борис Кушнірук.

Як відомо, з 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата в Україні становить 4723 грн. У Кабміні розповіли про найближчі етапи підвищення «мінімалки».

«Слово і діло» вивчило, які зарплати отримують українські міністри, а також голови ОДА.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: