В Україні готують підвищення мінімальної зарплати: що з цього приводу вже обіцяли політики

Читать на русском
В Україні з вересня мінімальна зарплата може зрости до 5 тисяч гривень. Обіцянки щодо зростання мінімалки активно давала й попередня влада.
golos.com

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень вже з 1 вересня (зараз її розмір – 4 тисячі 723 гривні). В Офісі президента заявили, що основним джерелом фінансування буде передусім економія на обслуговуванні державного боргу. Це не останнє заплановане підвищення мінімалки: у Кабміні анонсували, що з 1 січня і з 1 липня її розмір знову виросте. «Слово і діло» вирішило подивитися, які обіцянки щодо розміру мінімальної зарплати давали українські політики, а також, що вони змогли виконати, а що – ні.

Що обіцяли в Кабміні Шмигаля

Власне кажучи, прем'єр-міністр Денис Шмигаль і обіцяв підвищення мінімальної зарплати в декілька етапів: з 1 вересня – до 5 тисяч гривень, з 1 січня – до 6 тисяч, з 1 липня – до 6,5 тисячі. «Є економічні розрахунки, є підстави, і підвищення рівня мінімальної зарплати дає позитивний ефект для економіки країни. Таке зростання в умовах скорочення імпорту повинно забезпечити зростання споживання саме української продукції, наших виробників. Це матиме позитивний ефект для бізнесу і для бюджету, і для країни в цілому, і для кожного громадянина в частині сплати податків, сплати пенсійних внесків», – розповів він.

Володимир Зеленський особисто обіцянок щодо мінімалки не давав, але плани уряду схвалив: «Виглядає цілком реалістично. Радий, що це можливо реалізувати за рік. Добробут українців – головний показник нашої ефективності».

Забезпечити зростання мінімальної зарплати в цьому і в наступному році обіцяв міністр розвитку економіки Ігор Петрашко. Міністр соціальної політики Марина Лазебна теж говорила про заплановане підвищення мінімалки із січня 2021 року.

Які обіцянки давали народні депутати

У партій, які пройшли до Верховної ради IX скликання, більше обіцянок щодо підвищення прожиткового мінімуму, ніж мінімальної зарплати. Тільки «Опозиційна платформа – За життя» обіцяла забезпечити підвищення мінімалки до 7 тисяч гривень. Цифри, які пропонує Кабмін, майже відповідають обіцянці. Тепер депутатам фракції потрібно проголосувати за законопроект президента, а потім і за державний бюджет (а ось цього фракція зазвичай не робить).

Вадим Рабінович, хоча і пройшов за списком «Опозиційної платформи», мабуть, вважав партійну обіцянку недостатньо масштабною. У серпні він заявив, що після перемоги ОПЗЖ на виборах за три місяці мінімальна зарплата буде підвищена втричі, інакше «він піде з політики». «Опозиційна платформа» зараз у Раді є другою за величиною фракцією, але таку популістську обіцянку виконати не змогла. Альтернативний проєкт бюджету-2020, в якому були закладені такі цифри, підтримки в Раді не знайшов. При цьому фракція не підтримала бюджет, де було передбачено підвищення на 14%.

Збільшення «мінімалки»: чи зростуть доходи громадян при дефіциті бюджетуЗбільшення мінімальної заробітної плати не призведе до зростання доходів, тому що дефіцит бюджету не витримає додаткових видатків, вважає експерт.

Депутати-мажоритарники давали передвиборчі обіцянки щодо мінімалки, вони всі в процесі виконання. Федір Христенко обіцяв забезпечити підвищення мінімальної заробітної плати, Сергій Вельможний і Вікторія Гриб – встановити для населення гідну зарплату, Степан Івахів – підготувати законодавчу базу для збільшення заробітної плати, Юрій Здебський – сприяти підвищенню зарплати для українців. Нардеп Любов Шпак у програмі обіцяла, що розмір мінімальної зарплати і пенсій забезпечить гідний рівень життя кожного українця.

Які обіцянки щодо мінімалки виконала попередня влада

У далекому 2007 році президент України Віктор Ющенко обіцяв, що з 1 січня 2008-го мінімальна зарплата підвищиться до 500 гривень. Цифра є абсолютно кумедною зараз, обіцянка була виконана – зарплату підвищили до 515 гривень.

Теж досить давно, у 2013 році, тоді ще міністр соціальної політики Наталія Королевська обіцяла за рік збільшити мінімальну заробітну плату на 7-8%. У 2013 році рівень мінімалки зріс із 1 тисячі 134 гривень до 1 тисячі 218 гривень, тобто на 7,4%.

Арсеній Яценюк у складний для України 2014 рік обіцяв, що розмір мінімальної зарплати не зменшиться, а й підвищувати її теж не будуть. Свого слова він дотримав: мінімалка залишалася на рівні 1 тисячі 218 гривень.

Добре обіцянки щодо підвищення мінімальної зарплати виконував Володимир Гройсман. У жовтні 2016 року він у статусі прем'єр-міністра обіцяв забезпечити дворазове збільшення мінімалки – до 3,2 тисячі гривень. Відповідна сума була закладена в державному бюджеті-2017, який успішно ухвалила Верховна рада.

У вересні 2017-го Гройсман пообіцяв збільшити мінімальну зарплату до 3 тисяч 732 гривень. «Пам'ятаю, як уряд критикували за підвищення мінімальної зарплати вдвічі – до 3,2 тисяч гривень. Деякі політикани кричали, що не потрібно, що це буде катастрофа. А потім вимкнули свої гучномовці і тепер мовчать. Тепер зрозуміло, що це був абсолютно виправданий і правильний крок», – заявляв він. Цю цифру теж заклали до державного бюджету, згодом ухваленого.

На 2019 рік Гройсман пообіцяв зростання мінімальної зарплати до 4 тисяч 170 гривень. Обіцянка теж виконана, із 1 січня розмір мінімалки в Україні становив 4 тисячі 173 гривні. Аналогічні обіцянки давали також віцепрем'єр Павло Розенко і міністр економічного розвитку Степан Кубів.

П'ятий президент Петро Порошенко теж давав обіцянки щодо зростання мінімальної зарплати: з 1 січня 2017-го підвищити до 3,2 тисячі гривень, до кінця 2018 року ухвалити рішення про підвищення майже до 4,2 тисячі гривень.

З народних депутатів VIII скликання обіцянки щодо мінімалки активно давав лідер Радикальної партії Олег Ляшко (який може пройти до Ради IX скликання на довиборах за мажоритаркою). У серпні 2015 року Ляшко обіцяв домогтися, щоб мінімальний рівень заробітної плати був збільшений, враховуючи рівень інфляції. За два тижні Ляшко публічно звернувся до спікера Ради Гройсмана з вимогою включити до порядку денного засідання 31 серпня 2015-го відповідний законопроект. У вересні парламент ухвалив зміни до держбюджету-2015 року, які передбачають підвищення мінімалки. Обіцянка виконана.

Крім того, Ляшко виконав обіцянку зареєструвати законопроект про підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень.

Які обіцянки провалила стара влада

Олег Ляшко, хоч і зареєстрував у Раді обіцяний законопроект про підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень, зобов'язання добитися цього підвищення виконати не зміг. Його ініціативу у 2018 році зняли з розгляду. А мінімалку до 5 тисяч, як ми пам'ятаємо, можуть підвищити тільки з цього вересня.

Олександр Вілкул та Наталія Королевська в жовтні 2016 року запевняли, що «Опозиційний блок» підтримає збільшення розміру мінімальної зарплати. «Ми, звичайно, проголосуємо за пропозицію Кабміну підвищити мінімальну зарплату до 3,2 тисячі гривень вже з 1 січня 2017 року – це перший крок на шляху підвищення соціальних стандартів в Україні. Але водночас ми вимагаємо підвищити розмір мінімальних пенсій до 2,8 тисячі гривень», – підкреслила Королевська. Незважаючи на обіцянки відразу двох нардепів, «Опозиційний блок» не дав жодного голосу за законопроект.

Ба більше, Королевська пообіцяла, що фракція оскаржить законопроект у Конституційному суді. Адже згідно з документом мінімальна зарплата встановлюється на рівні вище прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а розміри посадових окладів відв'язують від мінімалки. «Пенсіонери: ви не індексуєте їм пенсії, ви не даєте їм додаткових виплат. І сьогодні ви, відв'язуючи мінімальну зарплату від прожиткового мінімуму, призначаєте цих людей бути в цій бідності і навіть не бачити ніякої перспективи. І тому я вважаю, що це неприпустиме рішення, в будь-якому разі воно антиконституційне. І якщо в парламенту піднімається рука за це проголосувати, ми будемо його оскаржувати в Конституційному суді», – заявила вона. Однак фракція до КСУ не дійшла, обіцянка не виконана.

Віцепрем'єр Павло Розенко в січні 2018 року трохи поквапився обіцяти підвищення мінімальної заробітної плати до 4,1 тисячі гривень. З жовтня 2018-го мінімалка була 3 тисячі 723 гривні, а підвищення до 4 тисяч 170 гривень було закладено в бюджеті на наступний рік.

Раніше «Слово і діло» зібрало обіцянки політиків щодо підвищення прожиткового мінімуму.

Також ми писали, який рівень середньої зарплати в Україні по регіонах і як він змінився в річному численні.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: