Президентський номер. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

«Запам'ятовується остання фраза – це Штірліц вивів для себе, немов математичний доказ». Спробуй не погодитися з легендарним розвідником, коли за результатами офіційної церемонії на честь Дня Незалежності всі обговорюють виключно її фінальний акорд – велике музичне шоу, а, власне, головна частина, виступ президента, виявилася ніби непоміченою.

А промова, до речі, була, диво, прекрасна. Правда-правда, чудово структурована, майстерно виписана, багата риторичними прийомами і розцвічена метафорами. Через професійний інтерес я давно стежу за такими речами, і нічого подібного за рівнем у виконанні наших глав держави, чесно кажучи, навіть не пригадаю.

«Ми різні. Але рівні. Ми різні. Але рідні. Ми говоримо на різних мовах, щоб розуміти один одного без слів. Ми різної віри, але віримо всі в Україну. Вони хотіли нас розділити, а ми множимося їм на зло. Ми не ангели. І бісам тут не місце. Ми хочемо тиші, яку почує вся Україна! Ми з краю, в якому наша хата – не скраю. Ми твердо стоїмо на своєму, тому що рухаємося вперед. Можемо іноді – зовсім небагато «гіркої», коли на душі зовсім не солодко. Ми посміхаємося про сумне. Ми плачемо від радості. Наша «Мрія» летить до неба, щоб нашу мрію побачив Бог. Ми кладемо праву руку на серце, щоб вирішувати проблеми однією лівою. Ми – українці. Подивися в дзеркало – і ти побачиш там всіх нас. Це ми. Незалежні. Але все залежить від нас».

Слухайте, це ж справжні вірші. Так, легко вгадується рука авторів, які готують заключні номери на концертах «Кварталу 95», зазвичай присвячених тому, як треба Батьківщину любити, але ж дуже навіть нічого. І, звичайно, до загального враження додається професійне вміння Володимира Зеленського промовляти тексти, його попередники, при всьому їхньому досвіді, настільки відточеним навиком не володіли.

У мережі обговорюють святкування Дня Незалежності УкраїниВ Україні відсвяткували День Незалежності. Сьогодні в соцмережах обговорюють святковий концерт на Софіївській площі.

І вся ця краса ніби канула в болото байдужості. Мабуть, пояснення Штірліца тут буде мало.

Звичайно, у людей спрацьовує давно нарощений захист від будь-яких промов, з якими до них намагаються пробитися політики. Віри словам давно немає, а красиві слова тільки насторожують, посилюючи відчуття підступу. Цей фактор є, і його не проігноруєш. Коли опитування заміряють рівень довіри громадян до політиків і навіть іноді його в якихось кількостях виявляють, адже вона носить дуже умовний і насторожений характер. Так вуличні собаки, яких неодноразово били, тягнуться до простягнутої руки і заздалегідь готові до того, що вона теж вдарить. Це складно назвати довірою, а й її завоювати у нас зовсім не просто.

А ще на сприйняття чудової президентської промови позначилося те, що це був традиційний ритуальний виступ ні про що. При всіх красивих Зеленський лише на свій лад і в інших умовах повторив те, що говорили до нього і Ющенко з Януковичем: про силу, яка в єдності, ми різні, але ми разом. Зазвичай слідує жарт про те, в якому саме місці. Тобто не тільки теза побита, навіть реакції на неї набили оскому. Тут і п'ятнадцять років тому обговорювати було нічого.

Коли в минулому році Володимир Зеленський виступав зі своєю першою промовою в День Незалежності, до нього придивлялися: як він у ролі президента? Зараз вже нецікаво, як він виглядає в цій якості, придивилися. Зрештою Зеленський слідом за Трампом довів, що в зовнішньому плані з цим образом впорається навіть досить випадкова людина з мінімально необхідними навичками і навіть за їх відсутності. Зараз же від нього не тільки хочеться, а в найбільш рішучому сенсі потрібно змістовність політики. І було б дуже непогано якісь ознаки цієї змістовності вловити у виступі 24 серпня, але цього шансу президент нам не дав, сам зачарований формою, до якої була упакована беззмістовність.

Ну, а далі ви самі все бачили. Сенси, яких не почули в президента, намагалися вивідати в Сердючки та її теплої компанії. І, здається, краще вийшло.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: