Вихід з карантину: коли закінчиться навчальний рік у школах та чи будуть останні дзвоники й випускні

Читать на русском
Кожна школа самостійно визначатиме, коли завершити навчальний рік, але табелі з оцінками мають будуть готові до 15 червня.
Слово і Діло

Карантин через епідемію коронавірусу продовжено до 11 травня, при цьому всі школи, гімназії, коледжі та інші навчальні заклади з 12 березня навчаються дистанційно. Коли закінчиться навчальний рік у школах? Як завершать навчання учні 11-х класів і що буде із ЗНО? Як видаватимуть табелі? Чи дозволять провести останні дзвоники та випускні? «Слово і діло» зібрало відповіді на ці та інші питання щодо навчання школярів.

Завершення навчального року

Згідно з планом уряду щодо виходу з карантину, який складається з 5 етапів, деякі освітні заклади відновлять свою роботу лише на третьому етапі, коли кількість тих, хто одужав від COVID-19, буде перевищувати кількість нових випадків впродовж 10 днів, а лікарні будуть зайняти інфікованими менш ніж на 10%. Навряд чи це відбудеться до традиційного закінчення навчального року в школах.

У Міністерстві освіти України вже визначилися, що дистанційне навчання в школах триватиме до кінця травня, а школи самостійно вирішуватимуть, коли завершити навчальний рік.

Згідно з рекомендаціями МОН:

  • дистанційне навчання триватиме до кінця карантину;

  • структуру та форму дистанційного навчання визначає педагогічна рада школи;

  • школа має можливість адаптувати програму до технічних можливостей учнів і вчителів.

  • педради шкіл мають самостійно визначати особливості організації освітнього процесу і завершення навчального року.

Школа може організувати дистанційне навчання за допомогою поєднання онлайн-занять через Zoom, Skype, Instagram, Google Hangouts, заздалегідь записаних відеоуроків від вчителя чи із зовнішніх освітніх ресурсів або безкоштовних вебсервісів та платформ, наприклад, Google Classroom, Moodle, Microsoft Teams.

Для самостійної роботи учнів пропонуються телеуроки проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» на українських телеканалах чи YouTube-каналі МОН.

Перевірка та оцінювання знань учнів також проводиться дистанційно. Кожна школа обирає, як вчитель зв’язується із учнями, які надають для перевірки контрольні та самостійні роботи. За відсутності інтернету учні передають контрольні роботи поштою, для чого має бути відведено додатковий час.

Підсумкові контрольні роботи за ІІ семестр учні надають за планом, складеним школою, протягом двох тижнів. Тематичні та семестрові підсумкові роботи записуються в класному журналі без зазначення дати їх проведення.

У разі технічного збою під час контрольної або якщо учень не має доступу до інтернету чи з якихось причин не може здати контрольну, рішення ухвалюється в індивідуальному порядку.

У новому навчальному році перший місяць для учнів буде коригувальним.

Хто вийде на навчання після карантину та коли буде ЗНО?

Учні 11-х класів після карантину мають завершити навчання та його тривалість залежатиме від перебігу карантину. У МОН підготували два сценарії проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

ЗНО у 2020 році ускладнюється тим, що воно пройде з дотриманням соціального дистанціювання та з використанням засобів індивідуального захисту.

Дати проведення ЗНО залежатимуть від завершення карантину. Якщо карантин завершиться до початку червня, основна сесія тестування пройде між 25 червня та 17 липня. Якщо карантин триватиме до початку серпня, ЗНО відбудеться з 17 серпня до 4 вересня. Вступна кампанія в українських університетах також відповідно зміниться.

Коли видадуть табелі?

Оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти, свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень учнів має бути завершено не пізніше 15 червня 2020 року. Після цього школа надасть документ, надіславши його поштою (якщо потрібен оригінал) або класний керівник надішле батькам фото табелю електронною поштою чи іншими месенджерами.

Учням 1-8-х і 10-х класів, які не планують навчатися в іншому закладі освіти, рекомендовано надіслати копії відповідних документів електронною поштою або в інший спосіб, а оригінал документа вручити восени перед початком нового навчального року.

Що важливо для учнів 9-х класів

Через карантин Державне підсумкове оцінювання (ДПА) цього року скасували, тому учні 4-х та 9-х класів проходять лише річне оцінювання. Оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти має бути завершено не пізніше 15 червня 2020 року.

МОН рекомендує в календарно-тематичному плануванні на наступний навчальний рік збільшити час на узагальнення та закріплення матеріалу за поточний навчальний рік, а у 2-11-х класах провести вхідне діагностування рівня знань учнів.

Що буде з випускними та останніми дзвониками

Щоб запобігти поширенню коронавірусу, МОН рекомендує цьогоріч не проводити масових заходів, зокрема останні дзвоники та випускні вечори. Остаточне рішення ухвалюється окремо адміністраціями шкіл та гімназій.

Інформацію про всі зміни в освітніх процесах, які відбуваються через карантин, можна знайти на спеціальному інфоресурсі МОН.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, коли в умовах виходу з карантину відкриються продовольчі ринки, непродовольчі магазини, кафе і перукарні та інші заклади сфери побуту, а також кінотеатри, театри і ТРЦ.

Також ми спитали юриста, чи можуть оштрафувати за виїзд на природу під час карантинних «травневих» свят.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: