Статус корінного народу: що це дасть кримським татарам

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

В Україні ведеться робота над законодавчим визначенням корінних народів і статусу кримськотатарського народу як корінного. Політолог та історик Олександр Палій у коментарі «Слово і діло» зазначив, що статус корінного народу для кримських татар офіційно засвідчить їхню приналежність до Кримського півострова.

«Корінний народ – це той народ, який мешкає на території України та не має державних утворень поза межами України. Що стосується кримських татар, то вони отримають ширші культурні права. Йдеться про специфічний статус, який буде показувати, шо для них Україна, Крим – це єдина Батьківщина, що вони прив’язані до української землі», – сказав Палій.

Зеленський пообіцяв кримським татарам статус корінного народуКримські татари в Україні на законодавчому рівні отримають статус корінного народу. Робота над цим зараз ведеться, запевнили в ОПУ.

Він додав, що це не тільки демонстрація політичного статусу етносу.

Історик зауважив, що статус корінного народу також дасть змогу розширити кримським татарам культурні права та засвідчить їх належність до Криму у світі.

«Коли мешкає в одному місці, в одному регіоні 300 тисяч, навіть більше, представників однієї етнічної групи, і ця група має прив’язку до цієї території, та коли держава визнає це, це дає їм можливість мати ширші права в частині того, що ми визнаємо, що Крим – це їхня Батьківщина. Можна довго сперечатися, коли в Криму з’явилися кримські татари, але в цьому питанні головне те, що зараз у них немає іншого державного утворення поза межами України», – прокоментував Олександр Палій.

Нагадаємо, в травні цього року президент України пообіцяв побудувати в Києві нову мечеть, проєкт якої узгодять із представниками кримських татар.

Зеленський також обіцяв побудувати в Херсонській області житло для кримських татар, а також не позбавляти телеканал «ATR» державної підтримки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: