Кримські татари провели курултай у Києві

Читать на русском
Уперше за чотири роки делегати курултаю зібралися, щоб вирішити, як вищий законодавчий орган кримських татар працюватиме в умовах анексії.

У Києві кримські татари в понеділок, 12 листопада, провели з'їзд представників кримськотатарського народу (курултай) уперше за останні чотири роки.

Як пише «Слово і Діло», близько 100 його делегатів зібралися в столиці України, щоб вирішити, як вищий законодавчий орган кримських татар працюватиме в умовах анексії півострова, повідомляє Сегодня.ua.

Зазначено, що останній раз вищий представницький орган кримськотатарського народу збирався в Криму. На з'їзді в Києві організатори зустрічі просили не показувати облич делегатів з анексованого Криму, щоб, повертаючись додому, вони не наражалися на небезпеку.

Як повідомляється, курултай зібрався у форматі конференції, яка не вимагає кворуму: до Києва ризикнули приїхати менше 100 делегатів. Одне з нагальних питань - каденція обранців.

Народний депутат і уповноважений президента з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв запевняє: права делегатів непохитні.

«Делегати курултаю складають свої повноваження тільки після обрання нового складу курултаю і на першій сесії нового курултаю. А оскільки проводити вибори демократичні і скликати новий курултай у нас немає ніякої можливості, то можна вважати, що повноваження делегатів нинішнього курултаю автоматично пролонговані», - розповів він.

Очікується, що ті, хто приїхали, вирішуватимуть, що робити з 18 колегами-колабораціоністами, які співпрацюють з так званою владою анексованого Криму. Пропонують два сценарії - або видворити з лав, або ігнорувати через меншини. Але головна мета конференції - змінити регламент так, щоб курултай зміг працювати й під час анексії.

«Делегати роблять заяви винятково від себе, у той же час вони пропонують, щоб розробити процедуру і механізми, які б надавали і цим, і наступним рішенням повну легітимність, закликають Меджліс підготувати зміни до регламенту курултаю і пропонують усім делегатам чинного курултаю підтримати їх особистими підписами», - сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров.

Зазначається, що кримські татари розглядають можливість прийняття рішень курултаєм в умовно обраний спосіб: або за особистого підпису обранців, або через інтернет-голосування депутатами.

Раніше президент Петро Порошенко передав делегатам курултаю лист, у якому запевнив, що зміни до Конституції щодо статусу Криму розглянуть найближчим часом. Послання глави держави зачитав Рефат Чубаров.

Раніше представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи в Мінську Євген Марчук заявив, що владі України надходять неофіційні пропозиції про врегулювання ситуації на Донбасі за рахунок зняття «питання Криму».

Також повідомлялося, що в Сімферополі суд заарештував кримського татарина Ділявера Гафарова, у квартирі якого напередодні близько 3-ї години ночі співробітники ФСБ проводили обшуки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: