Вибори в Білорусі: які сценарії небезпечні для України

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

9 серпня в Білорусі пройдуть вибори президента, і вперше за останні 26 років правління Олександра Лукашенка є вірогідність, що відбудеться не просто автоматичне перепризначення бацька, а частина населення все-таки проголосує за його опонентів. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов пояснив у коментарі «Слово і діло», що після виборів у Білорусі серйозні зміни у відносинах Києва та Мінська не відбудуться, навіть якщо зміниться керівництво країни.

«Це питання досить складне, бо, з одного боку, старий ворог – відомий ворог. Лукашенко постійно намагався якось пристосуватися, вибудовувати якісь маневри з Путіним. Декілька місяців тому, як ми пам’ятаємо, Путін хотів примусити Лукашенка до остаточної інтеграції і не вдалося. Можливо, це в Кремлі дійсно запам’ятали, й Лукашенку доводилося балансувати. З іншого боку, зрозуміло, що Лукашенко не зможе відірватися від Москви. По суті, він і завів Білорусь у цю ситуацію. Але є один важливий нюанс. Лукашенко не допустив на території Білорусі розміщення російських військ і, що буде далі, сказати важко. Наприклад, кандидатка в президенти дуже неохоче говорила про кримську тематику і, вочевидь, навряд чи нова влада зможе серйозно опиратися Кремлю в геополітичних питаннях», – сказав політолог.

Він нагадав, що після зміни авторитарного режиму у Вірменії у 2016 році країна залишається в орбіті впливу Російської Федерації, тому Київ не повинен розраховувати на те, що Білорусь у разі зміни влади може стати союзником України в питанні протистояння російській агресії.

«Не варто розраховувати на серйозні зрушення. Тут є інша проблема. Для Кремля як в Україні, так і в Білорусі найкращий кандидат – це хаос. Якщо Росія матиме вигляд «тихої гавані», то вона буде привабливою для країн, які лихоманить. Кремль грає свою гру і, на превеликий жаль, у Білорусі в нього високі шанси», – додав Леонов.

На його думку, якщо Лукашенко зважиться на силовий сценарій, щоб утриматися при владі, то він остаточно потрапить під санкції Заходу. Це стане подарунком для РФ.

«Нам доводиться виходити з того, що ризики є. І невідомо, як повернеться далі, якщо почнуться масові протести», – підсумував Олександр Леонов.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: