Вибори в Білорусі: що обіцяють виборцям кандидати в президенти

Читать на русском

9 серпня в Білорусі пройдуть вибори президента і вперше за останні 26 років правління Олександра Лукашенка є вірогідність, що відбудеться не просто автоматичне перепризначення бацька, а частина населення все-таки проголосує за його опонентів. Інше питання, яким буде підрахунок голосів і чим це в підсумку виллється для країни. Поки ж «Слово і діло» пропонує ознайомитися з основними положеннями програм 5 кандидатів.

Нагадаємо, що Центрвиборчкомом Білорусі не зареєстрував двох опозиційних кандидатів – ексглаву «Белгазпромбанка» Віктора Бабарику і творця білоруського Парку високих технологій Валерія Цепкала, яких вважали одними з основних суперників чинного президента.

На президентську посаду претендують 5 кандидатів. Крім Олександра Лукашенка, який йде на шостий президентський термін, у передвиборчій кампанії беруть участь Світлана Тихановська, Андрій Дмитрієв, Анна Канапацька і Сергій Черечень.

Цікаво, що на сайті Центрвиборчкому Білорусі немає розділу «Кандидати» і не розміщені їхні передвиборчі програми, хоча на головній сторінці запевняють, що на сайті «представлена найбільш повна, актуальна і достовірна інформація про вибори». Державні ЗМІ також не поспішали публікувати програми кандидатів, тому деякі учасники кампанії, наприклад, Андрій Дмитрієв, розмістили свої програми в приватних ЗМІ або на своїх офіційних сайтах, як Світлана Тихановська.

Згідно з календарним планом Центрвиборчкому кандидати в президенти повинні були передати свої програми в ЗМІ для публікації до 19 липня. У газеті «Звязда» підтвердили, що отримали програми кандидатів у встановлений ЦВК термін. Своєю чергою, ЦВК вважає, що законодавство не уточнює, коли слід публікувати програми кандидатів, головне, щоб вони вийшли до дня виборів.

У результаті програми всіх кандидатів були опубліковані білоруською мовою 4 серпня в газеті «Звязда».

Лукашенко у своїй програмі обіцяє двократне зростання зарплат протягом п'яти років, зміну Конституції, інвестиції в регіони без «шокової терапії».

Програма включає кілька блоків. Що стосується економіки, основна теза Лукашенка: «Наші реформи – це вдосконалення того, що створено». Передбачається збереження традиційних виробництв, «на яких Білорусь відбулася як незалежна держава», максимальна підтримка інвесторам, насамперед національним, у вирішенні проблеми залежності республіки в нафтогазовій і фінансовій сферах обтічно пропонується «слідувати світовим тенденціям створення нових галузей економіки».

Що стосується внутрішньої політики, Лукашенко обіцяє провести референдум, на якому білоруси визначать свої права, свободи й обов'язки, а також повноваження органів державної влади. В якому форматі буде це обговорення, не пояснюється.

Також у програмі чинного президента наголошується, що витоки сучасної Білорусі – в сільському укладі, тому Лукашенко обіцяє «знайти господарів для тисяч порожніх земельних ділянок». Їм запропонують кращі умови для будівництва приватних будинків і розвиток інфраструктури: швидкісний транспорт, хороші дороги, а також школи, дитсадки, поліклініки, розважальні центри, спортмайданчики.

Освіта буде доступною, сучасною і практико-орієнтованою. Лукашенко обіцяє новий формат вступних іспитів до коледжів та вишів з урахуванням досвіду й тестування, і співбесіди.

Охорона здоров'я, виходячи з програми Лукашенко, «буде однаково доступною всім білорусам і фінансуватися державою».

З програм опонентів Лукашенка можна бачити основні проблеми і запити білоруського суспільства – бажання домогтися справедливості, отримати можливість чесно голосувати на виборах і економічні права та свободи.

Світлана Тихановська пішла на вибори, можна сказати, випадково, після того, як її чоловіка, відомого в Білорусі блогера, заарештували і не дали можливості зареєструватися в якості кандидата. Скромна домогосподарка перетворилася на символ свободи після того, як їй почали надходити погрози, що відберуть дітей. Симпатії білорусів додала ще й зовнішня схожість Тихановської з картиною «Єва», яку загадковим чином вивезли з країни.

Жінка об'єдналася з командами Віктора Бабарика та Валерія Цепкала і пішла на вибори з кількома чіткими посиланнями. Свою програму вона назвала «листом до всіх громадян Білорусі». Основна її обіцянка – в разі перемоги на виборах Тихановська протягом пів року проведе нові чесні вибори президента за участю альтернативних кандидатів і референдум з пропозицією повернутися до Конституції редакції 1994 року.

Для цього вона обіцяє поміняти склад Центрвиборчкому і вжити низку заходів для забезпечення чесних виборів. Країною тим часом будуть керувати колишні чиновники, крім найзапекліших корупціонерів.

Також Тихановська обіцяє звільнити політв'язнів і позбавити країну залежності від газової і кредитної «голок».

Співголова громадянської кампанії «Говори правду», кандидат у президенти Андрій Дмитрієв також обіцяє провести президентські і парламентські вибори з новим складом Центрвиборчкому.

Потім він планує сформувати перехідний уряд, скоротити перебування президента на посаді до двох термінів, забезпечити поділ влади і виборність громадянами голів міст і районів.

У соціальній сфері Дмитрієв обіцяє скасувати контрактну систему при працевлаштуванні і встановити середню пенсію розміром 60% від середньої зарплати.

В економічному блоці Дмитрієв обіцяє реформувати промислові підприємства й приватизувати збиткові, підтримувати бізнес у малих і середніх містах.

У медицині планується поліпшити матеріально-технічну базу закладів охорони здоров'я, а в освіті – звільнити вчителів від навантажень, які не пов'язані з освітою і вихованням дітей, і заборонити побори в дитячих садках і школах. Запровадити у вишах розподіл випускників на робочі місця тільки за їх власним бажанням.

Анна Канапацька обіцяє обмежити перебування на посаді президента із семирічним терміном, змінити форму правління в парламентсько-президентську, створити нові робочі місця, дати можливість кожному заробляти на гідне життя своєю працею.

Також кандидат обіцяє приватизувати збиткові держпідприємства, запровадити приватну власність на землю й амністію капіталів, а також посилити боротьбу з корупцією.

У соціальній сфері Канапацька обіцяє надати пільги пенсіонерам, які працюють і довічно отримувати пенсію померлого чоловіка або дружини. Також вона обіцяє реалізувати програми для стимулювання народжуваності, надати відстрочку від служби в ЗС для батьків дітей віком до 5 років.

Сергій Черечень обіцяє забезпечити всім кандидатам на виборах рівний доступ до ЗМІ, запровадити мораторій на смертну кару, забезпечити захист приватної власності й рівність всіх перед законом.

Також кандидат обіцяє електронний сервіс держпослуг, створити умови для розвитку малого і середнього бізнесу, а замість колгоспів – фермерські господарства, приватизувати малі й середні держпідприємства, скасувати «податок на дармоїдство».

У зовнішній політиці Черечень обіцяє розвивати добросусідські відносини з іншими державами і не вступати у військові блоки НАТО чи ОДКБ.

Раніше «Слово і діло» писало, що в Білорусі через коронавірус зменшили кількість спостерігачів на виборах.

Також ми писали, що Білорусь отримала від України запит на арешт бойовиків «Вагнера».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: