Вибори в Білорусі: чи зміняться відносини Києва та Мінська

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Співробітники правоохоронних органів Білорусі в середу вночі, 29 липня, затримали під Мінськом 32 бойовики іноземної приватної військової компанії Вагнера. У коментарі «Слово і діло» політолог Михайло Дяденко припустив, що поява російських бойовиків у Білорусі свідчить про те, що Кремль намагатиметься розхитати обстановку в республіці перед президентськими виборами.

«Поява найманців ЧВК «Вагнер» говорить про те, що намагатимуться взяти контроль над ситуацією в республіці та привести лояльну до Росії владу. Це дійсно для Білорусії дуже тривожна ситуація. Чи вплине вона на українські справи? Якщо Україна буде зберігати нейтралітет та максимально обережно коментувати ситуацію, то жодним чином нам це не загрожує. Якщо Лукашенку вдасться переломити ситуацію та вчергове стати президентом, то, справді, для України це буде позитивний розвиток подій, оскільки Лукашенко буде своєрідним гарантом невтручання в Україну Росії з боку Білорусі», – зауважив Дяденко.

У Білорусі заявили про затримання іноземних бойовиківСпівробітники правоохоронних органів Білорусі в середу вночі, 29 липня, затримали під Мінськом 32 бойовики іноземної приватної військової компанії Вагнера.

Політолог звернув увагу, що попри відсутність демократичних процесів у Білорусі, в Україні сьогодні склалася така ситуація, за якою чинний президент сусідньої країни більш передбачуваний щодо загроз, котрі можуть виникнути перед Україною від Росії з території Білорусі.

Дяденко додав, що Україні необхідно притримуватися нейтралітету щодо виборчого процесу в сусідній країні.

«Те, що сталося і те, що відбувається у Білорусі, – це внутрішня справа Білорусі. Але для пана Лукашенка ситуація неприємна. Вона свідчить про спроби Російської Федерації втрутитися у внутрішні справи сусідньої держави і, звичайно, це може спричинити певні заворушення. Якщо затримано одну групу, ще можуть бути інші групи, метою яких буде дестабілізація ситуації в Білорусі та провокування якихось незрозумілих подій, які можуть призвести до загибелі людей», – розповів політолог.

Нагадаємо, контррозвідка СБУ затримала в Маріуполі бойовика з групи Безлера, причетного до тортур військових і мирного населення на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Також контррозвідка СБУ затримала чергового бойовика так званої «ЛНР», який шість років переховувався в Росії від українських правоохоронців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: