Лукашенко доручив запросити генпрокурорів РФ і України через затриманих бойовиків

Читать на русском
Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив запросити до країни генеральних прокурорів Росії і України для розслідування справи про затримання білоруськими правоохоронцями кількох десятків російських бойовиків Вагнера.
Михайло Метцель/ТАСС

Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив запросити до країни генеральних прокурорів Росії та України для розслідування справи про затримання білоруськими правоохоронцями кількох десятків російських бойовиків Вагнера.

Про це глава держави заявив сьогодні в четвер, 6 серпня, на нараді щодо забезпечення безпеки виборчої кампанії, передає БЕЛТА.

«Щоб зняти ці балачки з приводу так званих 33 богатирів, я попрошу генерального прокурора. Ми вчора довго розмовляли на цю тему з президентом України Володимиром Зеленським. Ясно, про що йшлося, ЗМІ про це вже повідомляли. Моя позиція була однозначною: у нас є білоруські закони, правопорушення вони здійснювали на території Білорусі. Все те, що в нас сьогодні в Слідчому комітеті виявлено, ми знаємо», - зазначив глава держави.

Він доручив запросити до Білорусі генеральних прокурорів України та Росії.

«Всі ж стурбовані цією проблемою, серйозна проблема. Покладіть втрьох (генеральні прокурори, - прим. БЕЛТА) перед собою міжнародні договори й угоди з Російською Федерацією і Україною і які ми підписали в багатосторонньому плані (ми ж зобов'язання взяли на себе і в цій ситуації теж), наші закони. Голова Слідчого комітету вам доповість разом з Комітетом держбезпеки й оперативну інформацію, і інформацію слідчих: ось документи, інформація - на стіл. Утрьох вирішите», - сказав Олександр Лукашенко.

«Не приїдуть – питання вирішимо ми, без них», - підкреслив глава держави.

Він зазначив, що навколо цієї теми багато активно висловлюють заклопотаність.

«Ми вирішимо цю проблему. Ніякої політизації бути не повинно, - акцентував увагу білоруський лідер. - Нам не треба вистави ні політичні, ні економічні. І лякати нас теж не треба наслідками. Ми знаємо про всі наслідки. Не треба нас лякати американцями, натовцями. Чи не американці і не натовці сюди прислали 33 людини, якщо вже на те пішло».

Резюмуючи, Олександр Лукашенко вкотре зазначив, що генеральним прокурорам Білорусі, Росії та України потрібно зібратися і разом у всьому розібратися. «Сядьте втрьох. Робіть, як ви вважаєте за потрібне. На підставі наших законів, міжнародно-правових актів ухваліть рішення щодо цих хлопців. Як ухвалите втрьох, так і буде», - сказав він.

Раніше повідомлялося, що правоохоронні органи Білорусі співпрацюватимуть з Україною і Росією з питання затриманих під Мінськом бойовиків у рамках підписаних міжнародних угод.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори з президентом Білорусі Олександром Лукашенком щодо затриманих під Мінськом бойовиків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: