Затримання бойовиків «Вагнера» в Білорусі: де ще «засвітилися» найманці

Читать на русском

У Мінську незадовго до президентських виборів затримали понад 30 бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер». За версією правоохоронців, вони прибули до Білорусі для дестабілізації ситуації. Самі затримані заявили, що просто їхали транзитом до іншої країни. ПВК відома тим, що неофіційно бере участь у військових конфліктах у всьому світі. За різними даними, особовий склад бойовиків становить 1300-2500 осіб. «Слово і діло» пропонує подивитися, де були помічені найманці «Вагнера».

У складі групи, затриманої в Мінську, є кілька людей, які брали участь у конфлікті на Донбасі. Уже відомо, що українські правоохоронні органи проситимуть екстрадувати їх з Білорусі. Зокрема, 5 серпня під час телефонної розмови це питання обговорили президенти Володимир Зеленський і Олександр Лукашенко. Чи домовилися лідери – невідомо.

Діяльність бойовиків ПВК «Вагнер» на Донбасі зафіксували у 2014-2015 роках. Служба безпеки України встановила, що бойовики вторглися на територію Луганської області 29 травня 2014-го. За даними спецслужби, велика їх частина брала участь у бойових діях у Сирії, а також була присутньою в Криму під час анексії. Бойовики «Вагнер» причетні до аварії військового літака Іл-76 над Луганськом і до штурму аеропорту «Луганськ».

Крім того, бойовики ПВК брали участь у боях за Дебальцеве (при спробі захопити місто загинули 14 найманців). Кілька років тому СБУ опублікувала перехоплення переговорів засновника компанії Дмитра Уткіна з російськими військовими. Розслідувачі Bellingcat теж публікували докази перебування ПВК «Вагнера» на Донбасі.

Перебування найманців із ПВК «Вагнер» у Сирії підтвердив сам президент Росії Володимир Путін. Він заявив, що вони не представляють державу, але вирішують у країні питання, пов'язані з видобутком нафти, «народно-господарські питання» і «вносять свій внесок у боротьбу з тероризмом». За різними даними, під час війни в Сирії там могли загинути 200-400 російських найманців.

Торік британське видання Times повідомило, що бойовики «Вагнера» беруть участь у придушенні антиурядових протестів у столиці Судану Хартумі. Цю інформацію підтвердило також місцеве ЗМІ Sudan Tribune: за його даними, «вагнеровці» давно діють на сході країни, а також тренували суданський спецназ і сили розвідки, які придушують протести.

Побували російські найманці також у Лівії. У доповіді моніторингової місії комітету ООН з санкцій щодо країни йшлося, що проти міжнародно визнаного уряду в Тріполі воювали 1,2 тисячі бойовиків «Вагнера». Про їхні злочини в Лівії можна прочитати тут.

Нагадаємо, раніше журналіст Денис Попович розглянув можливі версії мети прибуття російських найманців із ПВК «Вагнер» до Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: