«Кримський сценарій» для Лукашенка: що робили бойовики ПВК «Вагнер» у Білорусі

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У середу, 29 липня, білоруські ЗМІ повідомили про затримання 33 найманців скандально відомої російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнер». 14 затриманих бойовиків брали участь у війні на Донбасі. А за версією правоохоронців «вагнеровці» прибули для того, щоб розхитувати і без того не дуже стабільну напередодні президентських виборів обстановку в Білорусі. Не виключено, що РФ має намір розіграти в Білорусі «кримський сценарій» для того, щоб встановити контроль над цією країною та істотно ускладнити життя України.

Про затримання російських найманців із ПВК «Вагнер» повідомило 29 липня білоруське агентство БелТА з посиланням на місцевих правоохоронців. Під Мінськом знешкодили 32 «вагнеровців» і ще одного виявили на півдні країни. «Була отримана інформація про прибуття на нашу територію понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі росіяни мали кожен по невеликій ручній поклажі, і на всіх – три великих важкі валізи, завантаження яких до транспортного засобу здійснювали кілька чоловіків», – розповіли в правоохоронних органах Білорусі.

Групу з 32 «вагнеровців» виявили в одному з санаторіїв Мінського району, де вони видали себе «нехарактерною для російських туристів поведінкою і одноманітним одягом у стилі «мілітарі». «Спиртного не вживали, розважальних закладів не відвідували, трималися відособлено, намагаючись не привертати до себе уваги. Вони невеликими групами уважно вивчали територію та оточення санаторію», – зазначають білоруські джерела. Підозрілих осіб затримали бійці групи «А» КДБ Білорусі за підтримки ОМОН ГУВС Мінміськвиконкому.

За цією історією можна дійти певних висновків для тих, хто в майбутньому захоче злитися з натовпом російських туристів. Для цього обов'язково потрібно пиячити, буянити і зрештою. максимально привертати до себе увагу оточення. І тоді ваша спецоперація не провалиться ...

Але жарти в сторону. Серед затриманих було щонайменше 14 найманців, які повоювали на Донбасі. Інцидент спричинив великий резонанс. В Україні заговорили про необхідність видати «вагнеровців», які воювали на Донбасі, а президент Білорусі Олександр Лукашенко, який зібрав з цього приводу екстрене засідання Ради безпеки, розпорядився викликати послів Росії та України. Наш дипломат якраз і буде присутній у зв'язку з тим, що майже половина затриманих «наслідили» в Україні.

При цьому російський письменник Захар Прилєпін, лідер бандформування, створеного ним же на Донбасі, визнав, що серед найманців є і «бійці» його загону. Він поставив під сумнів версію білоруських правоохоронців про те, що «вагнеровці» збиралися дестабілізувати ситуацію в країні. За його словами, зі столиці Білорусі «бійці вирушали до інших точок світу».

Отже, що ж могли робити російські найманці в Білорусі? Для цього потрібно нагадати про те, що ж відбувається зараз у цій країні і хто такі «співробітники» ПВК «Вагнер».

А в Білорусі триває підготовка до виборів президента, які повинні відбутися 9 серпня. Виборча кампанія супроводжується масовими акціями протесту громадян, незадоволених тим, що ЦВК не бажає реєструвати політичних опонентів президента Олександра Лукашенка, який обіймає свою посаду вже 26 років. Протести завершуються затриманнями, та й сам «бацька» показує, що церемонитися з мітингувальниками не має наміру, відвідуючи навчання силовиків щодо розгону демонстрацій.

Що ж стосується ПВК «Вагнер», то, як уже писало «Слово і діло», ця компанія щорічно отримує найманців, формуючи з них піхотні підрозділи – такий собі «російський іноземний легіон». Ці загони діють там, де Росія має певні інтереси, але офіційно заперечує свою військову присутність. Це той же Донбас, деякі райони Сирії, а тепер і Лівія. У цих гарячих точках «вагнеровці» прославилися мародерством, грабежами, вбивствами, а також знущаннями над місцевим населенням. Бойові якості російських найманців сумнівні, але розгойдати ситуацію в тій чи іншій країні вони цілком здатні.

Тому присутність бойовиків у Білорусі може пояснюватися кількома причинами. По-перше, Прилєпін може говорити правду, і «вагнеровці», дійсно, могли слідувати через Мінськ на війну до однієї з африканських чи близькосхідних держав. Тоді виходить, що співробітники КДБ Білорусі просто накрили нелегальний канал транспортування найманців.

По-друге, може вийти так, що «спецоперація» була підлаштована білоруськими спецслужбами для того, щоб покінчити з протестами напередодні виборів. Тепер під виглядом пошуків інших груп найманців, які бажають «дестабілізувати обстановку», силовики отримають залізний привід «закрутити гайки» і запросто розганяти всі протести.

І врешті-решт можливий якийсь варіант «кримського сценарію», який втілювався в Україні у 2014 році. Відомо, що формально Росія і Білорусь об'єднані в Союзну державу, але відносини між країнами аж ніяк не безхмарні. З іншого боку, РФ зацікавлена в контролі над Білоруссю. Тому «вагнеровці», справді, могли збиратися в Білорусі, щоб довести протести до якогось аналога місцевого Майдану. У такому разі росіяни, як «союзники», могли б ввести до Білорусі війська нібито для відновлення порядку, але насправді, щоб зробити тиху анексію цієї країни.

Цілком можливо, що в Москві взагалі не впевнені, що Лукашенко зможе зберегти владу, тому в разі перемоги опозиції вже таємно розгортають в Білорусі загони найманців для організації контрзаходів. І тоді 33 чи навіть 200 бойовиків – це всього лише маленька частина великої структури, яку місцевим силовикам вдалося розкрити.

У будь-якому разі режим Лукашенка не можна назвати ворожим для України. Мабуть, навіть навпаки. Але якщо Білорусь потрапить під повний контроль Кремля, то ми опинимося в небезпечному стратегічному напівоточенні. Загроза буде виходити не тільки з півдня і сходу, а й з півночі – на всій лінії кордону з РФ і Білоруссю.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: