Особлива економічна зона на Донбасі: чи прийдуть інвестори на спеціальні умови

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Дмитро Васильєвполітичний експерт

Влада України готує дорожню карту економічного розвитку підконтрольного Донбасу. Її представлять Кабміну наступного місяця. У коментарі «Слово і діло» політолог Дмитро Васильєв та економіст, експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко зазначили, що без вирішення конфлікту на Донбасі реалізувати ініціативу неможливо. На думку експертів, створення особливої економічної зони без чинних державних інституцій та правопорядку в регіоні не створить умов для економічної діяльності.

«Мені здається, що жодний інвестор у здоровому глузді не інвестуватиме в такий регіон. Там немає переваг та неможливо отримати прибуток, тому що немає умов, немає правопорядку. Для економічної діяльності повинні працювати хоч якісь інститути. А що там працює? Там нічого не працює. Там фактично немає елементарних умов існування», – розповів Сіденко.

Для Донбасу готують економічну стратегію – РезніковВ Україні у вересні можуть презентувати дорожню карту економічного відновлення Донбасу. Її подадуть на розгляд Кабміну.

Він висловив переконання, що без врегулювання конфлікту забезпечити економічну діяльність неможливо.

«Це додаткова умова, і вона може працювати лише після політичного врегулювання конфлікту. Без цього такі розмови безвідповідальні. Спочатку повинні бути створені умови для зникнення конфлікту, а потім можна говорити про ті чи інші формати соціально-економічного відродження», – наголосив економіст.

Політолог Дмитро Васильєв також зауважив, що ключовою умовою для створення особливої економічної зони є урегулювання конфлікту на Донбасі.

«Те, що на будь-якій території можна робити спеціальну економічну зону, – так. Це має бути вплетено до законодавства України: пільгові умови для ведення економічної діяльності чи створення навіть інноваційних парків. Вочевидь, що на Донбасі в нас екологічна катастрофа, та індустріальне виробництво розбите російськими найманцями. Але в цю зону можна інвестувати після вирішення ключових питань, визначених у Мінських домовленостях: безпекова складова та проведення виборів після передачі Україні кордонів», – підсумував експерт.

Нагадаємо, раніше Резніков висловив думку, що реінтеграція Донбасу потребує щонайменше 25 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: